24 sep

Sweet salone

På store billboards i Freetown sentrum lyser det mot oss: ”Sweet salone”. Sweet salone er slang for ”Sweet Sierra Leone”. Jeg kjenner ikke bakgrunnen for slagordet, men føler allerede etter kort tid at landet er lett å bli glad i. Mest fordi menneskene er vennlige, søte og imøtekommende.  De ser deg og smiler! Slett ikke dårlig for mennesker i et land som fremdeles forbindes med brutal borgerkrig, lemlesting og blodige diamanter. Likevel forstår jeg nå at Sierra Leone er et kontrastenes land.

Jeg bor i ”Rikkes hus” på Masanga sykehus. Et sykehus som ligger midt i jungelen. Mitt soverom består av en madrass på golvet, dekket med myggnetting. Jeg sover relativt godt, men kan nok aldri vende meg til å si god natt til gekkoer som har til hensikt å dele rom med meg . Enda verre er det med kraftige tusenbein som i lengde strekker seg lenger enn en iPhone 4 på langs. Da ser jeg heller på ildfluene som  flyr utenfor vinduet mitt. Det er et eksotisk og vakkert syn!

Første visitt på sengeposten ble sterkere enn forventet. Varme, lukt og skjebner ble litt for voldsomme etter en stund. Lukten kan beskrives som følger: du tar en real kopp med urin, en dæsj med puss, tilsetter litt råtten lukt samt en god del svette. Dette varmes opp til 30 grader. Da har du lukten på sengeposten her på Masanga sykehus, avd kvinner. Jeg sniker meg vekk fra visittrunden og setter meg på trappen ved inngangen. Ikke mye ”Sweet salone” her nei.

Kvinnene og barna her i jungelen kan nok heller ikke relatere seg til slagordet for landet . 20% av alle barn dør før de har nådd 5 års alder. De fleste av disse av underernæring og malaria. 1% av fødende kvinner dør. For å si det på en annen måte: her i sweet salone dør 1000 av 100 000 kvinner under fødsel. Tilsvarende tall for Norge er 3 av 100 000. Jeg er så glad for at prosjektet vårt tar tak i dette og gjør noe med det!

Menneskene som bor her på Masanga sykehus  og i Masanga Village er utrolig vennlige og glade for å se oss.  Alle vil vite hva vi heter. ”What’s your name?” Jeg hører utallige vakre navn, men klarer ikke å holde rede på dem alle sammen. Glade barn som hviner av glede når jeg tar bilde av dem og de får se resultatet etterpå. De sloss om å bli tatt bilde av. ”Snap me!” (fotografer meg!) roper de, og holder meg tillitsfullt i hånden. Det er vanskelig å ikke bli sjarmert. Sweet salone!

En ettermiddag besøker vi Emergency Hospital i Freetown. Vi skal inn og informere om prosjektet vårt. Etterpå benytter vi anledningen til å overnatte en natt på Lakka Beach. Ufattelige lange og vakre sandstrender – en idyll du ikke har sett maken til møter oss. Kontrastenes land – definitivt!


12 kommentarer til “Sweet salone”

 1. Simon

  Bra mamma! 😀

 2. Håkon Bolkan

  Takk for sist og en vellykket tur. Godt skrevet blogg innlegg. Gleder meg til fortsettelsen..

  • hildemerete

   Det er jeg som skal takke! Din innsats er fantastisk.

 3. Wilma Waldum

  Du skrtiver godt og med innlevelse, jeg kan nesten kjenne både lukter og se smil! Det skal bli interessant å følge den jobben som gjøres der nede og se hva som skjer. Her må det være lett å se bedring!
  Sees snart, skal bli kjekt å høre mer og fra kilden selv! Klem!

  • hildemerete

   Freddan Wilma:-) Jeg gleder meg!

 4. Marie

  Fantastiskt fint att läsa om ert jobb i Sweet salone, jag känner lukten och ser smilene. Vill bara påminna om att gecco är dina «guardsmen» , utan dem hade det kanske flyttat in mindre trevliga djur i dïtt rum:-) Ser fram till att høra mer// m

  • hildemerete

   Takk Marie! Takk for påminnelsen om gekkoene:-) Ja de er gode myggspisere. Ikke så galt at det ikke er godt for noe. Hyggelig å høre fra deg!

 5. Gry Molvær

  Fantastisk spennende og kjempe fine bilder. Helt utrolig søte barn 🙂 Levende fortalt, følte nesten jeg var der sammen med deg 🙂 …selv om jeg føler meg aller mest fortrolig med comforten her hjemme. Vi vet bare ikke hvor godt vi egentlig har det…Jeg venter spent på neste innlegg!!!

  • hildemerete

   Ja barna er skikkelig søte! Neste innlegg kommer ut i uka en gang:-)

 6. Oddrunn Holbetg

  Fantastisk bra! Utrolig spennende å lese og flotte bilder! Og ja, jeg et så enig med deg!!!!