5 okt

Rotta på Rikshospitalet


Papayatre, Masanga

Det var en flott dag i Freeetown, hovedstaden i Sierra Leone. Vi gjennomførte åtte intervjuer med knallgode kandidater til Surgical Training Program – vårt kirurgiske utdanningsprogram. Seansen fant sted på landets egen utgave av Rikshospitalet. Med oss i prosessen hadde vi en av de høye herrer i helseministeriet. En flott kar med sterke meninger, meget god ”drive” og en alt for stor kortermet dressjakke. Sistnevnte er kanskje litt overraskende, men sikkert veldig praktisk når du tross alt jobber i varmere strøk!  Det gleder meg stort å møte ledere med klare tanker om hvordan ting bør være. Sierra Leones helsevesen trenger definitivt slike!

Det var da vi skulle gå til en annen del av sykehuset at rotta åpenbarte seg. Dette sykehuset har en stor, innbygd ”bakhage”, inneklemt mellom flere sykehusbygninger. Det ser ryddig og pent ut, med gangveier støpt i sement. Langs disse sementveiene er det gravd grøfter for effektiv drenering. Det var i en slik grøft den viste seg for oss. Egentlig er jeg vel som de fleste damer med hensyn til gnagere av et slikt kaliber. Jeg liker dem ikke. Og jeg liker ikke at de har bopel på et sykehus. Når det er sagt er det ikke en bombe at slike kryp finnes også her. Men jeg lever, i enkelte tilfeller, godt etter prinsippet: ”jeg ser dem ikke, altså finnes de ikke”. Det blir mer behagelig slik. Og da samtidig mer ubehagelig når de velger å vise seg midt på blanke formiddagen…

Jeg følte ikke trang til å rope og hyle. Forklaringen på det er enkel. Jeg ble ”taken by surprise”. Ikke over det faktum at det faktisk fantes rotter der, men av størrelsen. Når rotter blir på størrelse med en oter – da melder jeg meg ut! For å være helt ærlig var det lårene på rotta som fanget meg mest. Vi snakker seriøs og overveldende lårmuskulatur!  Rene alpinisten!
I ettertid er det vanskelig å anslå hvor lang den var fra snute til haletipp. Jeg vet heller ikke helt om jeg vil vite det. Den var lang nok for å si det slik…


4 kommentarer til “Rotta på Rikshospitalet”

 1. NajadC

  Du skulle ikke sagt det om «rene alpinisten», nå så jeg med ett for meg rotte med briller – på ski!

 2. hildemerete

  Ja akkurat:-) Det var bare det som manglet!

 3. Gry Molvær

  Det er i grunnen bra med velfødde, muskuløse rotter. I mange land er de jo rene delikatessen! Vet ikke om den står på menyen i Sierra Leone…, men det vet kanskje du? 🙂 Jeg bare digger din evne til å billedliggjøre de du ser og opplever. Følte nesten som om jeg så rotten selv 🙂 Meget humoristisk og levende gjenfortalt. Jammen bra vi har fisk til middag i dag…

 4. hildemerete

  Tror ikke jeg spiste rotte, men er ikke helt sikker:-) Takk for skryt Gry! Håper at fisken smaker:-)