21 okt

Sykkelslangenes «makeover»

På Masanga Leprosy Hospital, midt ute i jungelen i Sierra Leone, finnes det mange mennesker med håp og drømmer akkurat som oss. De fleste av dem går nok i retning av å overleve fra uke til uke, holde seg friske eller få mulighet til å tjene noen penger. Men hva gjør man når muligheten for å skaffe seg arbeid er lik null? Jo – da setter  ivrige sjeler i gang sitt eget. Det gjør de også på Masanga. Og de gjør det med stor kreativitet, iver og yrkesstolthet!

Ett av de store husene på sykehusområdet rommer et sykkelverksted. Der er det stor aktivitet fra morgen til kveld. Ødelagte sykler (sendt ned av blide og vennligstilte dansker) fikses og pusses på. Syklene demonteres fullstendig – setene i en haug, hjul i en annen osv.  Deretter blir de sakte men sikkert satt sammen igjen til fine velfungerende sykler som lokalbefolkningen kan bruke i mange år framover! Ja de har til og med kunder helt fra Freetown kunne den stolte sjef fortelle meg…

I en av haugene ligger det sykkelslanger. Mange av disse er ødelagte, lappet på og ødelagt igjen. Hva kan man bruke sykkelslanger til? Jo – disse fraktes rett over gaten til skredderverkstedet.  Her klippes sykkelslangene opp i lange remser.  Deretter sys de sammen til det tøffeste materialet du kan tenke deg! Tre stolte innfødte med svarte Singer symaskiner (drevet for hånd da de ikke har strøm), lager verdens råeste pc-vesker og bager, fôret med de mest fargerike afrikanske stoffer. Coolere vesker enn disse finnes ikke. Perfekt for norske forhold. Vanntette er de også!

Sykkelslanger blir til veske

Og jammen har de peiling på merkevarebygging også. Et egetprodusert merke sys inn i hver veske: ”MASANGA. This bag was made by………..”
I min pc-veske står det skrevet med sirlig hånd: Osman T. Kamara.
Osman – jeg elsker vesken som du har laget!
Inntektene fra veskesalget går til videreutvikling av skredderverkstedet samt til å drive sykehuset. For en fantastisk virksomhet. Jeg heier på dere!

Veskene sys etter mål.


4 kommentarer til “Sykkelslangenes «makeover»”

 1. Gry Molvær

  Så utrolig spennende!! Det gjør meg glad å høre om gjenvinning på sitt aller beste. Vi har bare èn klode og dette er nok et smart eksempel på positivt gjenbruk. Digger storyen din 🙂 Gleder meg til å se din nye PCbag! Stor klem fra meg!

 2. hildemerete

  Du får se den i neste uke! Gleder meg 🙂

 3. fjellcoachen

  Mulighetsfokus i nye rammer 🙂

 4. hildemerete

  Absolutt! Og det kommer mange til nytte!