20 nov

Hokus fokus!

Prioritert blogginnlegg!

Det kan være vanskelig å holde fokus i våre dager hvor mulighetsrommet er så uendelig stort. Vi vil mye, men har begrenset med tid. Likevel har vi mennesker en tendens til å bruke energi på det vi alltid har gjort og føler at vi burde gjøre. Endringer utover dette kan ofte føles som svært krevende. Kanskje fordi vi ikke helt vet hvor vi skal starte?

For å kunne holde fokus i den retningen du ønsker å bevege deg, er det nødvendig at du gjør dine prioriteringer først. Ved å prioritere mer av det du vil gjøre, vil tid og energi frigjøres. Identifiser dine største tidstyver og finn løsninger! Det kan være de helt enkle ting som å bestemme seg for å ha en TV-fri kveld i uken eller å la være å sjekke e-posten hundre ganger om dagen…
Ved å aktivt velge bort noe, får du mer tid til noe annet og mer viktig for deg! Da gjelder det å velge riktig…

Prioriteringene kan basere seg på de målene du har satt deg i nær eller fjern fremtid. Eller de kan basere seg på ting som er viktig for deg akkurat nå – av forskjellige årsaker. Det kan være områder du trenger å forsterke som et ledd i en større plan. Eller noe du ønsker å finne ut av –  ting du må ha på plass for å velge vei videre. Min prioritering akkurat nå er å komme i form. Og jeg kan melde om at jeg er på god vei! Marte (personlig trener, 3T) er min suksesskompis på dette området. Uten hennes høye tilrop hadde det vært mye mer ensomt og tungt. Forleden dag satte vi nye mål (med tre forskjellige tidshorisonter) for mine fysiske ”prestasjoner”. På den måten kan resultatene av min prioritering måles og samtidig gi meg inspirasjon til å fortsette. Å prioritere virker!

En typisk felle er å ha for mange prioriteringer. Dersom du har så mange prioriteringer at du må begynne å rangere mellom prioriteringer, har du et for komplisert opplegg. Ha kun 2-3 fokusområder i gangen. Det viktigste er at det settes av tid til prioriteringene dine i dine daglige gjøremål. Spør deg selv ved dagens slutt: hva har jeg gjort for mine prioriteringer i dag?

En artig observasjon med hensyn til det å gjøre prioriteringer, er at blikket skjerpes. Ved å definere et fokusområde oppdager du i større grad andre som interesserer seg for det samme. Det er akkurat som når du lurer på å kjøpe en rød Audi og plutselig oppdager alle andre som også har maken…


4 kommentarer til “Hokus fokus!”

 1. Marga Dijkman - New Attitude

  Fine tips! Spesielt viktig det med å ikke ha for mange fokusområder. For da har man nemlig ikke fokus 🙂 Og viktig å gjøre litt hver dag.

 2. hildemerete

  Glad for at du kommenterer Marga! Enig med deg. Litt hver dag er gull, selv om det bare er «babysteps» som blir tatt 🙂

 3. Fjellcoachen

  Min bror sa en gang at å prioritere er å forsømme i riktig rekkefølge… Kanskje litt flåsete sagt, men en viktig del av prioriteringen er nettopp å velge vekk.. Det er ikke alltid like lett for ei som har lyst til å bruke fritida si til å lese både skjønnlitteratur og fag, blogge, komme seg ut i frisk luft, lage mat fra bunnen av og følge med i samfunnsdebatten, og samtidig har mennesker hun gjerne vil være mye sammen med. Det er jo sunne interesser alt sammen er det ikke? Og hvor ble det av tiden til stillhet og refleksjon?

 4. hildemerete

  Forsømme i riktig rekkefølge – det var godt sagt! Det er slett ikke enkelt å velge bort. Mulighetsrommet er så uendelig stort idag. Trøsten får være at det du velger bort i dag kan få større plass siden. Tidene og prioriteringene endrer seg…