7 des

Entusiasmens makt i hvitt


Leymah Gbowee

Leymah Gbowee

Takk for alle tilbakemeldinger vedrørende tidligere blogginnlegg  om entusiasmegrupper. Jeg håper at dere lykkes med det dere ønsker å engasjere dere for! Mitt engasjement ledet meg for en tid tilbake til Sierra Leone i Afrika. Et land og et folk som har lidd mye mer enn vi kan forstå.

De harde fakta forteller om et land der en stor del av foreldregenerasjonen er borte. Ca 40% av befolkningen er under 14 år . Mødre og fedre ble slaktet av rebeller under krigen som herjet for noen år siden. Avkutting av hender og føtter, voldtekt av kvinner og barn. Det er vanskelig å tenke seg hvordan det må ha vært. Men folks iboende kraft som følge av år med frykt, død og smerte skal ikke undervurderes. Heldigvis er det ikke bare i Norge vi har ildsjeler. De finnes også i rikt monn i Afrika.

Leymah Gbowee  (født 1972 i Liberia, naboland til Sierra Leone) er et godt eksempel på det. Seksbarnsmoren har sammen med sin medsøstre skapt et engasjement som er så stort at det blant annet presset fram en fredsavtale og avslutning av den andre liberiske borgerkrigen i 2003. Vi snakker med andre ord om en ekte utgave av Pippi! Sterk, smart og ikke minst veldig, veldig uredd…

Leymah etablerte i 2002 ”Women of Liberia Mass Action for Peace.” Aksjonen startet med at kvinner sang og ba sammen på markedet. Både kristne og muslimske kvinner ble engasjert til å delta i ikkevoldelige protester. Budskapet var enkelt: Vi vil ha fred! Tusenvis av kvinner kledde seg i hvite T-skjorter med forskjellige freds-slagord. Og de var kreative!
Kvinnene truet med sexstreik (minner meg om et annet slagord: ”Det enkle er ofte det beste ”J) dersom ikke mennene bidro det de kunne til å fremme fred.
Kvinnene, med Leymah i spissen, satte deretter fart i fredsforhandlingene i Ghana ved å blokkere alle utganger i møtelokalene, slik at det likevel kom til en avtale i de fastlåste fredssamtalene! Mennene som diskuterte potensielle fredsløsninger kom seg rett og slett ikke ut før de var kommet til en fredsavtale. På den måten har Leymah sitt engasjement banet vei også for andre land sine fredsprosesser.
Jeg bøyer meg i støvet av beundring. For en dame!

Dersom du vil la deg inspirere av Leymah Gbowee og hennes entusiasmegrupper, kan jeg anbefale dokumentarfilmen ”Pray the Devil Back to Hell” (2008). Du kan lese mer om filmen her: http://praythedevilbacktohell.com/

Leymah er medvirkende årsak til valget av Ellen Johnson Sirleaf i Liberia – den første kvinnelige presidenten i et afrikansk land. Leymah Gbowee og Ellen Johnson Sirleaf kommer denne uka til Oslo for å motta Nobelprisen (i tillegg til Tawakkol Karman). Jeg heier på dere! Gratulerer med fredsprisen!


6 kommentarer til “Entusiasmens makt i hvitt”

 1. Gry Molvær

  Ja! Dette er en fantastisk dame…bare det å føde 6 barn er i seg selv en bragd. I tillegg klarer hun å påvirke politikken i et helt land… og jeg som sliter med å ha oversikten i eget hjem med kun to barn 🙂 Har litt å strekke meg etter der!

 2. hildemerete

  Godt poeng det med barnefødslene:-) Hun er virkelig uredd. Stort å stå fram på en slik måte hun har gjort når hun med så stor sannsynlighet kunne ha blitt drept. Da har du fokus på noe mye større enn deg selv…

 3. anders nyman

  Stark kvinna som banade vägen för Liberias först kvinnliga president. Det är nog inte många som lyckats ena kristna och muslimer i en enad kamp mot «maktens herrar»
  Hoppas länken nedan fungerar!

  http://svtplay.se/v/2632377/nobel_2011/ekonomi_och_fred

 4. hildemerete

  Lenken er geografisk blokkert dessverre… Må nok komme til Sverige og besøke deg for å se den 🙂
  Hun er definitivt en sterk kvinne!!

 5. anders nyman

  Du är välkommen till Sverige!!
  Tack för att du uppmärksammade mig på denna kvinna och de andra nobelpristagarna. Erkänner att jag aldrig tittat på cermonin i Oslo tidigare, men efter det att Bibbi och jag sett länken och förstog storheten med denna trio följde vi utdelningen med stort intresse! Tack för att du delar med dig!

 6. hildemerete

  Gleden er på min side Anders! Og jammen var det en flott seremoni med gode og svært viktige taler. Det er lett å bli inspirert av modigheten disse kvinnene viser til fulle. Meget velfortjent med fredspris!