15 des

Min siste forelesning

Randy Pausch

Om du fikk muligheten til å fortelle om ditt viktigste tema foran et publikum – hva ville du velge? Hva ville du fortelle om og hvorfor? Ikke så enkelt å svare på sånn på stående fot kanskje…

Ved flere universitet i USA har det blitt tradisjon å tilby eldre professorer en mulighet til å gi en ”last lecture” før de går av med pensjon. Disse forelesningene innholder gjerne mange visdomsord og er som en slags avskjedsforestilling med studentene som publikum. Noen skoler, som for eksempel Stanford University, har utvidet begrepet. Her spørres anerkjente kolleger om å gi en hypotetisk siste forelesning om et tema som er viktig for dem! Filosofien bak disse forelesningene er – hvis jeg bare hadde en sjanse til å fortelle verden om det som er viktigst for meg, hva ville jeg si?

Den 18.september 2007 var det Randy Pausch som hadde fått denne muligheten på Carnegie Mellon University. Pausch var professor i datavitenskap, informatikk og design. Han var på den tiden en gift mann i førtiårene med tre barn og nytt hus. Men hans siste forelesning var ikke hypotetisk. Han var på det tidspunktet diagnostisert med kreft i bukspyttkjertelen og han responderte ikke lenger på behandling. Legene hadde gitt ham kun noen måneder igjen å leve. Det betydde at dette virkelig var han siste sjanse til å fortelle verden om det han hadde på hjertet. Så hva valgte han å snakke om? Tittelen på hans forelesning var ”Really achieving your childhood dreams”. Gjennom en fantastisk forelesning tok han publikum med på en reise gjennom hans egne mål i livet – fra det å være i vektløs tilstand, til å vinne store tøylekedyr på tivoli. Han snakket om viktigheten av å gå etter egne mål, om å hjelpe andre til å nå sine mål og om å leve her og nå. Hans siste forelesning ble filmet og lagt ut på YouTube. Pr i dag er det over 14 millioner personer som har sett den. Har du en drøy time til overs – anbefaler jeg denne:
http://www.youtube.com/watch?v=ji5_MqicxSo

(Pausch skrev også en bok som oppfølging til denne forelesningen. Den har blitt en internasjonal bestselger og er oversatt til norsk (“Livet skal leves”, Aschehoug). Han døde 25.juli 2008.)

Hva ville jeg vektlagt om jeg skulle holde min siste forelesning? Det må ha blitt noe rundt viktigheten av å finne det man brenner for og dermed ha sjansen til å oppleve å være i flow fra tid til annen.  Å ha en retning i livet, og gjøre prioriteringer og valg som stemmer med dette. Videre ville jeg ha snakket om viktigheten av å være i en konstant læringsprosess samt ha evnen til å glede seg med andres suksesser. Jeg ville ha snakket om verdighet, omtanke, takknemlighet, vennlighet, åpenhet, glede, entusiasme og engasjement.

Hva ville du ha snakket om?


4 kommentarer til “Min siste forelesning”

 1. Fjellcoachen

  Oi, en eneste sjanse? Jeg tror jeg ville snakket om å se en gang til, eller å re-spektere.. Om å forsøke å forstå, være åpen for mer enn en sannhet, ikke tviholde på fasiten, men ta vare på den positive nysgjerrigheten. Om å spørre i stedet for å anta. Om samarbeid og synergi og vekstmulighetene som ligger i mangfold.

  Riktg god jul til deg, Hilde Merete!

  • hildemerete

   Det ville ha blitt et spennede foredrag Hedvig!
   God jul og et fredelig og godt nytt år ønskes deg!

 2. Bjørn Eirik Kirkeberg

  Å så varmt og godt. Vil bare takke deg Hilde for at du denne morgenen har gjort meg glad. Min siste forelesning ville utvilsomt omhandlet verdier. Jeg ville funnet kunstneren i meg selv, tatt frem de små episodene i livet som senere er blitt store. Jeg ville brukt verdiene til å fortelle om de valg jeg har gjort.

  • hildemerete

   Så fint at jeg har gjort deg glad.
   Jeg vet jo at du er en veldig god presentatør – og når tema i tillegg er verdier – dette foredraget ville jeg aldri gått glipp av!
   God jul til deg og dine!