4 jan

Liste-lykke

Liste-lykke!Jeg elsker ”to do”-lister når det kommer til praktiske gjøremål! De inneholder flere elementer som skaper intense tilstander av lykke hos meg. De skaper struktur over det jeg skal gjøre, slik at jeg kan ”fjerne” dem fra hodet mitt. Det frigir energi. De gjør at jeg ikke glemmer ting. De minner meg selv på hvor effektiv jeg er når jeg kan stryke ut punkter etter hvert som ting effektueres! Jeg elsker det.

Listene kan finnes på mange steder. De kan oppta en liten side i Filofaxen min, eller de kan eksistere på løse ark eller på post-it lapper festet på strategiske plasser. Når jeg har ekstra mye i hodet finner jeg fram et nytt A4-ark som jeg fortløpende fyller med viktige punkter. Ekstra stas er det når arket må ha flere kolonner og begge sider må tas i bruk! Da snakker vi! Fullt på høyde med en runde på tredemølla! Noen ganger kan jeg finne intens glede av å se på arket når alle punktene er ferdig strøket over. Sært – kanskje, men veldig meg. Ærlig talt tror jeg ikke (les: håper ikke) at jeg er alene om dette.

Listene gjør livet mitt enklere. Og det er uten at jeg kan si at jeg er av den glemsomme typen. Men jeg opplever ofte at hodet oppleves som fullt med gjøremål og da er det en lettelse å få det ned på papiret. Min listelykke er av medikamenttypen ”beroligende”  – av beste og mest effektive sort. Helt uten uønskede bivirkninger. Likevel har jeg laget en gylden regel for å forhindre at listene blir uforholdsmessige lange. Det som jeg kan gjøre uten videre på mindre enn ett minutt eller to – det gjør jeg med en gang. Det skal jo ikke være slik at det tar lenger tid å skrive det på lista enn det faktisk tar å utføre det! Skjønt jeg må innrømme at jeg av og til har skrevet opp ting jeg allerede har gjort bare for å kjenne på gleden av å stryke det ut… Billig form for lykke, men OK.

Listene kan også sees på som delmål til den optimale tilstand – å en gang få oppleve å være ajour! Jeg ville ikke ha vært der lenge, for det tror jeg hadde blitt kjedelig, men bare for noen små, avslappende timer. Det hadde vært deilig!

Det som er fint med slike lister er at det hjelper meg med å prioritere. Listene er nemlig viktig på andre områder også –  ikke bare de praktiske, selv om det er de som oftest dominerer sånn i hverdagen.
På starten av et nytt år er det en god øvelse å lage en liste over hva som blir viktige fokusområder for en selv det kommende året.
Hva er viktig for deg i 2012 og på hvilke områder skal du legge mest energi?


6 kommentarer til “Liste-lykke”

 1. Wilma Waldum

  Hææærlig!! Listelykke! Du er ikke alene, det er flere av oss listemennesker som opplever det samme som du beskriver, både den mentale oppryddingen det er å lage lister og ikke minst lykkefølelsen i det å krysse ut det man har gjort. Et veldig konkret bevis på hva man har utført, godt for oss som stort sett gjør «usynlige» arbeidsoppgaver. En kollega av meg tok vare på sine to-do lister slik at hun virkelig kunne se hvor mye hun faktisk hadde utrettet. Ingen dum ide, synes jeg. Nok en gang takk for skriveriene og inspirasjonen- og smilet!!

  • hildemerete

   Kunne nok tenke meg at du er en «liste-dame» Wilma:-) Godt å høre at jeg ikke er alene!
   Takk for at du tar deg tid til å lese – og kommentere ikke minst. Stas!!!!

 2. Gry Molvær

  O`Boy – do I have things to learn from YOU 🙂 – Jeg har også to-do lister! Jeg har stabler, permer og vegger fulle av dem… kunne du utdype litt mer det der med å «stryke ut» det som er gjennomført?!… Jeg tror det er DER ting blir litt uklart for meg. Jeg klarer ikke helt å redgjør for HVORFOR mine punkt på to-do listen IKKE blir strøket! Jeg håper det er noe som heter en «samler» av to-do lister. That`s me 🙂

  • hildemerete

   Ha ha Gry! Nå er du hard med seg selv. Du får da unna ting du! Kanskje du rett og slett glemmer å stryke ut 🙂

 3. Marga Dijkman

  Lister er helt supert. Så lenge man husker å forholde seg til dem og det som står der 🙂

  • hildemerete

   Godt poeng Marga! Jeg opplever at listene hjelper meg både til å huske det jeg skal gjøre og få de gjennomført. Blir det motsatt kan det sikkert nok virke mot sin hensikt.
   Ha en fin søndag!