11 jan

Fiskeren og forretningsmannen

Fisker fra Sierra Leone

Denne historien om fiskeren og forretningsmannen fant jeg på Paulo Coelho sin blogg. Den er nok kjent for veldig mange av dere, men er sterk og god nok til å leses mange ganger. En fin påminnelse om at hver og en av oss må definere sin egen lykke – og at suksess er mye mer enn det å tjene mange penger…

Her er historien:
There was once a businessman who was sitting by the beach in a small Brazilian village.
 As he sat, he saw a Brazilian fisherman rowing a small boat towards the shore having caught quite few big fish. The businessman was impressed and asked the fisherman, “How long does it take you to catch so many fish?”
The fisherman replied, “Oh, just a short while.”
“Then why don’t you stay longer at sea and catch even more?” The businessman was astonished.
“This is enough to feed my whole family,” the fisherman said.
The businessman then asked, “So, what do you do for the rest of the day?”
The fisherman replied, “Well, I usually wake up early in the morning, go out to sea and catch a few fish, then go back and play with my kids. In the afternoon, I take a nap with my wife, and evening comes, I join my buddies in the village for a drink — we play guitar, sing and dance throughout the night.”

The businessman offered a suggestion to the fisherman.
“I am a PhD in business management. I could help you to become a more successful person. From now on, you should spend more time at sea and try to catch as many fish as possible. When you have saved enough money, you could buy a bigger boat and catch even more fish. Soon you will be able to afford to buy more boats, set up your own company, your own production plant for canned food and distribution network. By then, you will have moved out of this village and to Sao Paulo, where you can set up HQ to manage your other branches.”

The fisherman continues, “And after that?”
The businessman laughs heartily, “After that, you can live like a king in your own house, and when the time is right, you can go public and float your shares in the Stock Exchange, and you will be rich.”
The fisherman asks, “And after that?”
The businessman says, “After that, you can finally retire, you can move to a house by the fishing village, wake up early in the morning, catch a few fish, then return home to play with kids, have a nice afternoon nap with your wife, and when evening comes, you can join your buddies for a drink, play the guitar, sing and dance throughout the night!”
The fisherman was puzzled, “Isn’t that what I am doing now?”


4 kommentarer til “Fiskeren og forretningsmannen”

 1. Najadc

  Joda, historien har et poeng, men den forutsetter likevel såpass rikdom at man eier sitt eget hus, dvs. har de basale behov dekket. Penger skaper ikke nødvendigvis lykke, men det gjør det neimen ikke å ha alt for lite av dem heller.

  • hildemerete

   Penger gir muligheter – utvilsomt! Uansett blir det viktig å dvele det vi faktisk allerede har og være takknemlig for det. Det tror jeg vi glemmer alt for ofte vi som bor her i honningkrukka. Jakten på enda mer trenger slett ikke å bety økt livskvalitet.

 2. Fjellcoachen

  Denne historien forteller meg at ingen eier fasiten på hva lykke er, og måtte det forbli slik. 🙂

  • hildemerete

   Vi er vår egen lykkes smed 🙂 Jeg håper at hver og en går etter sin egen definerte lykke. Det er det viktigste!