18 feb

Når hjelpen så definitivt kommer fram!

Studenter i Surgical Training Program

Jeg har allerede gjort dere kjent med vår frivillige, humanitære organisasjon CapaCare, som ble stiftet sist sommer. En skikkelig entusiasmegruppe som brenner for opplæring av helsepersonell i land der helsevesenet ligger nede.

Det å ha muligheten til å stå ”ringside”, og se på prosjektet etter hvert som det utvikler seg, er spennende og givende.

Hensikten med det kirurgiske opptreningsprogrammet ved Masanga Hospital i Sierra Leone, er å bruke veldokumenterte erfaringer fra Øst-Afrika og innføre det i Vest-Afrika. Med det kirurgiske opptreningsprogrammet planlegger vi å trene lokale helsearbeidere (Community Health Officers – CHO, som allerede har 3 årig helseutdannelse på linje med sykepleier) hver i 2 år. Vår ambisjon er at de etter endt trening skal kunne håndtere 85 % av alle kirurgiske og fødselsrelaterte akuttpasienter på distriktssykehusene i Sierra Leone.

Målene vi har med programmet er relativt hårete:
1. I perioden 2011 til utgangen av 2016 har vi målsetting om å trene 29 CHOer. Med 20 % frafall vil vi da ha trent 2 til alle landets 12 distriktssykehus.
2. Vi skal videreføre lobby og påvirkningsarbeid opp mot Sierra Leones helsemyndigheter, for å få treningen anerkjent innenfor landets offentlige helsevesen.

Før vi kommer dit er det mye som skal planlegges, koordineres og læres. Vi frakter læremateriellet (utviklet av WHO) ned til Sierra Leone i blytunge kofferter. Frivillige blir håndplukket på øverste hylle. Alle disse legger ned mange timer med undervisning og trening under forhold som nesten ikke kan beskrives. Like fullt melder de seg klare for å reise ned igjen så snart de har kommet hjem.

Avlagte datamaskiner fra St.Olavs Hospital får nytt liv på Masanga sykehus og våre studenter får et godt arbeidsverktøy for opplæring. Studentene noterer hvert eneste kirurgiske inngrep i loggbøker, slik at vi kan evaluere prosjektet nøye i etterkant. Blir de gode nok?

Det er hyggelig å se at vår intensjon om å bidra nå virkelig slår om seg. Like før jul fikk vi en hilsen fra en lege som jobber på Masanga Hospital. Følgende avsluttende setning i hennes julebrev til oss, sier det meste:

Just a few Surgical Training Program students for now, but they are already making an impact in patients life!

Hjelpen kommer så definitivt fram!


8 kommentarer til “Når hjelpen så definitivt kommer fram!”

 1. Gry Molvær

  Kan ikke tenke meg noe mer inspirerende enn å se raske og positive resultater av innsats. Dette er super spennende! Stå på!

 2. Wilma Waldum

  Det er et fantatisk prosjekt der ehar satt i gang og enig med deg: det å se at ting faktisk har en effekt er inspirerende og meningsfylt.
  Fortsett med å holde oss oppdatert- dette gir mening, vennen!

  • hildemerete

   Enig på alle punkter Wilma! Dette er gøy og inspirerende. Jeg fortsetter med mine oppdateringer og tanker rundt prosjektet:-) Takk for at du kommenterer!!!!

 3. Arne Refsum

  Stå på!

  • hildemerete

   Takk for heiarop! Vi står på videre:-)

 4. fjellcoachen

  Flott, viktig, konkret, målrettet og målbart! Dette tror jeg på 🙂

  • hildemerete

   Veldig målbart Hedvig – og liv reddes! Godt å tenke på og vanvittig givende å være en del av:-)