22 apr

Konfirmasjonsforberedelser med verdifokus!

Lev etter dine verdier!

I forbindelse med konfirmasjonsforberedelser, har jeg brukt mye tid på å gå igjennom gamle bilder fra ”familiearkivet”. En flott reise med stor risiko for vidåpne tårekanaler. Små hender og store smil har blitt til store hender og enda større smil. Men nå om dagen er smilene rettet mot andre enn mamma og pappa…

Det kjennes berikende å finne bildene som representerer de gylne øyeblikkene i konfirmanten sitt liv.  En reise hvor hjertet sitter i førersetet. Mange bilder er knyttet til ferier i både inn – og utland, men likevel er det heldigvis hverdagsmagi også. Som når den vordende konfirmant fikk Buzz Lightyear-kostyme eller da pappa kom hjem med en liten jolle. Eller godværsdagene hvor vannslagen ble koblet til vannspreder og hagen ble omgjort til ”badeland”. Eller den gangen da han virkelig oppdaget mamma sin Guns’n Roses-CD. Det ble investert i gitar like etterpå…

Jeg tenker at alle bør foreta en lignende reise i eget liv. Det ligger mye lærdom i å finne høydepunktene  – og de vanskelige dagene også faktisk.
I bunn og grunn er det jakten på verdier vi snakker om. For de aller fleste kommer mange av disse til syne allerede i barndommen. Av den grunn er det vel verdt å spare på gode minner!

En verdi kan sies å være din personlige kode for hva du er. Dette vil uttrykkes i måten du snakker på, måten du oppfører deg på, dine overbevisninger, hva du tror og synes om ting som skjer og hva du synes er viktig. Dine verdier er en filosofi som er meningsfull for akkurat deg. Den største fordelen med å kjenne verdiene dine er at det gir deg mulighet til fokusere på det som virkelig betyr noe. Å identifisere dine personlige verdier er å oppdage hva som motiverer deg!

Lever du et liv hvor dine personlige verdier får stå i fokus – vil det hjelpe deg til å definere hvem du er for omverdenen. Det vil gi deg fordeler. Ved å bevisstgjøre og fokusere på hva det er som er viktigst for deg, vil andre rundt deg se tydeligere hvem du er og hva du vil. Dette vil igjen føre til at dine valg blir lettere og målene dine vil bli lettere å nå.

Mitt råd til konfirmanten kan derfor oppsummeres slik:

«Be yourself, be what you desire,
No need to be what others admire
Find your own path and walk it all through,
Someone will see that and admire you!”                                                           

(Unknown)


6 kommentarer til “Konfirmasjonsforberedelser med verdifokus!”

 1. Gry Molvær

  Jeg digger ordtaket du la ved!!! Så snat som det er skrevet. Ellers stiller jeg meg bak verdien av dypdykk i familiealbumer – selv de som går enda lengre tilbake i tid…

 2. hildemerete

  Ja dette er du en spesialist på Gry! Hurra for deg og systemene dine 🙂

 3. wilmawaldum

  Deilig refleksjon! Takk, vennen!

  • hildemerete

   Gleden er på min side 🙂

 4. Bjørn Eirik Kirkeberg

  Som jeg skulle sagt det selv. Og som alltid Hilde: That is why I admire you! Vi glemmer ofte verdibildet i oss selv, det som synliggjør oss for omverdenen. Lykke til med konfirmasjonen! Knut Jørgen skal først i ilden neste år.

  • hildemerete

   Takk for det! Jeg kan sende deg noen tips i etterkant 🙂