13 mai

Er du over ditt eget gjennomsnitt?

Med Alexander Dale Oen sin tragiske bortgang, mistet Norge ikke bare en svært god svømmer, men også et stort forbilde og medmenneske.

I VG kunne jeg lese at han svarte følgende på spørsmålet om det hadde noen mening å ligge i et basseng dagen lang: ”Nei det er det ikke. Men det viktigste er at alle individer finner en arena der du er god.”
Klokt sagt.

De fleste mennesker ser ikke på seg selv som talentfulle. Kanskje fordi de fleste utøver sitt talent som en selvfølge og ikke tenker på det som nettopp det. Ordet talent har jo også noe spesielt over seg – er du talentfull på et område er du spesielt god.
I ditt talent ligger dine unike egenskaper, ferdigheter og kombinasjoner av disse. Er du usikker på hva ditt talent er? Her er tre tilnærminger du kan bruke for å finne det:

 1. Ett kjennetegn på at du jobber innenfor et område du har et talent for, er at du mister tidsbegrepet. (”Flow”). Tenk tilbake på når du sist hadde denne følelsen. Tenk på hvilke kvalifikasjoner/talenter du brukte da!
 2. Tenk deg at du representerer ditt eget miniatyrselskap (Meg selv®). Hva er kjernekompetansene i ditt selskap? Hva er det selskapet ditt kan by på og hvilke egenskaper kreves for å få dette til?
 3. Tenk på dine barneår – ett stykke opp i barneskolen. Hvilke kvalifikasjoner demonstrerte du da? Hva var du god til? Var du en god megler mellom søsken som kranglet? Gjorde du dine plikter grundig? Snakket du deg ut av straffen som ble pålagt deg fra mor og far? Tenk på hvordan du kom deg igjennom disse årene.

Gudmund Hernes sa blant annet følgende i sin tale til studentene ved immatrikuleringen ved Universitetet i Bergen
i fjor :
“Den som tenker på sitt eget talent må ta inn over seg dette: Alle er overutstyrt! Du har muskler du aldri kommer til å bruke. Du har evner du aldri vil trene. Du har grenser du aldri vil overskride. Sagt på en annen måte: I din ene kropp kan det leves mange liv. Det er faktisk du som kan oppdage ditt eget talent. Det er du som kan bringe deg over ditt eget gjennomsnitt. Det er du som bestemmer hvilket liv som skal leves i din kropp.
Spørsmålet er om du er så likegyldig til deg selv at du aldri egentlig vil prøve. Spørsmålet er om du vil drive med strømmen. Spørsmålet er om du lar ditt liv være noe som skjer – ikke noe du gjør.”

En god og nødvendig påminnelse til oss alle!

Alexander Dale Oen hadde helt rett. For det å være god i noe, øker både selvfølelse, mestringsfølelse og livskvalitet.
På hvilken arena er du best?


9 kommentarer til “Er du over ditt eget gjennomsnitt?”

 1. Kolbjørn Nordvik

  Veldig fin blogg-update! Og det kan være nyttig å huske at talent aldri er nok alene, men bærer kimen i seg til noe du kan gjøre mulig. Store prestasjoner krever både talent og hardt arbeid.

  • hildemerete

   Det er sant Kolbjørn! Og tanken kan – i mange tilfeller – være både frydefull og skremmende på samme tid. Det eneste som begrenser meg – er meg…Men om man våger og samtidig legger nok arbeid i det – se da åpner verden seg! 🙂

 2. fjellflyt

  Gode refleksjoner. Jeg tror alle kan komme i flyt og kjenne den fantastiske følelsen du beskriver. Det er mestring og nye oppdagelser som bringer oss framover.

  • hildemerete

   Takk for kommentar! Mestring er veldig viktig for alle. Og kjenne på den gode «YES»-følelsen er helt ubeskrivelig:-)

   • fjellflyt

    YES-følelse var et veldig bra synonym til flyt, det skal jeg bruke videre hvis jeg får lov!

 3. hildemerete

  YES-følelse kan du bruke så mye du vil! 🙂

 4. navigere

  Godt skrevet, og veldig tankevekkende for en i min situasjon – som etter lang arbeidsledighet bare lurer på hvor talentet har blitt av.

  • hildemerete

   Takk for det! Talentet ditt vil alltid finnes i deg et sted. Jeg ønsker deg lykke til videre!