5 jun

Dynamitt-Harry eller Mor Teresa?

 

Alfred Nobel

Alfred Nobel

Mange bøker som fokuserer på mål- og drømoppnåelse, stiller det vanskelige spørsmålet: “Hva vil du bli husket for?”

Ikke det lystigste spørsmålet tenker du kanskje, men mon tro om det ikke er ett av de aller viktigste?
Denne lille historien gir et godt eksempel på det:

“About a hundred years ago, a man looked at the morning newspaper and to his surprise and horror, read his name in the obituary column. The newspapers had reported the death of the wrong person by mistake. His first response was shock. Am I here or there? When he regained his composure, his second thought was to find out what people had said about him. The obituary read, «Dynamite King Dies.» And also «He was the merchant of death.» This man was the inventor of dynamite and when he read the words «merchant of death,» he asked himself a question, «Is this how I am going to be remembered?» He got in touch with his feelings and decided that this was not the way he wanted to be remembered. From that day on, he started working toward peace. His name was Alfred Nobel and he is remembered today by the great Nobel Prize.”

Alfred Nobel redefinerte sine verdier. Kanskje du vil gjøre det samme?

Hva blir din arv til verden?
Hva vil du bli husket for?
Vil andre snakke godt om deg?
Vil du bli husket med kjærlighet og respekt?

Noe å tenke på?