17 jun

Bye, bye Armstrong

 

Lance Armstrong

Lance Armstrong

Forbilder er gode greier! De gir både inspirasjon og energi og kan være avgjørende for å nå milepæler i eget liv. I årevis har jeg slukt bøker og artikler om folk som har lykkes innen forskjellige felt. Og jeg lar meg inspirere gang på gang! En herlig følelse.

For mange år siden hadde jeg et ufrivillig langt opphold på Schiphol flyplass utenfor Amsterdam. Lesestoffet hadde tatt slutt og som konstant leselysten måtte jeg ha påfyll. Av alle muligheter falt valget på en bok om syklisten Lance Armstrong. Et merkelig valg egentlig da min interesse for sport er relativt beskjeden. Men jeg er jo for å utvide egen horisont – så da så.

Fra første side ble jeg ledet inn i en verden der alt dreide seg om å vinne. Uendelig hard jobbing, en målfokusering uten sidestykke og en guts du skal lete lenge etter! Lance åpnet øynene mine for det å aldri gi opp – og for sykkelsporten. LiveStrong-konseptet fulgte opp. Genialt, kommersielt og meget innbringende til kreftsaken. Han ga kreftpasienter verden over håp og trøst. Vår egen Grete Waitz var intet unntak!

Jeg gledet meg over suksessen hans. Hvem husker ikke det legendariske øyeblikket opp Champs Elysees der han med fingrene viser sine syv seire?
Sheryl Crow (kjæreste den gang) i knallgul åletrang kjole ved målpassering. Ungene hans i matchende antrekk på seierspallen. Sirkus Armstrong. Gult. Seiersfargen. Vinnersmilet.

Så var det sant likevel. Lance har ikke fortalt hele historien. Som de fleste andre her i verden liker jeg ikke juksemakere. Det har vært vanskelig å fordøye og jeg har vært i fornektelsesfasen lenge. Overfor andre har jeg forsvart ham. Aldri at han har dopet seg! Nå vil ingen høre på meg lenger.

Lance har blitt et forbilde med en sterk bismak.  Det hjelper ikke at ”alle andre” i sykkelsporten doper seg. Han vil ikke lenger sitte på toppen av min heltetrone. Nå skal jeg rydde plass til nye helter. De som har holdninger som gjelder 100% uansett vær- og føreforhold.

Likevel kjenner jeg at jeg ikke er helt klar for å slippe taket. Jeg beholder nok U.S. Postal-capsen min litt til. Til uka skal jeg kjøpe boken om Zlatan!