26 sep

Attitude: Slik spiser du problemer til frokost

Marga Dijkman

Første gang jeg møtte Marga Dijkman, var på et årsmøte i Den Norske CoachForening i 2011. Hun ble tildelt oppgaven som ordstyrer og repliserte kjapt: ”det har jeg ikke gjort før, så det skal jeg da klare”,  i kjent Pippi-stil.
Senere har Marga sin måte å være på vært til stor inspirasjon. Som da hun satte opp en danseforestilling i Oslo – fordi hun ikke kunne danse, men trengte et stort og hårete mål. Jeg har utfordret Marga til å gjesteblogge for å høre hennes syn på holdninger!

Kjenner du den følelsen når du beveger deg mot mål og drømmer, og du bare møter på masse problemer og skuffelser, og du får lyst til å gi opp?  Drit og dra, til helvete med hele greia, liksom?
Jeg kjenner følelsen godt. Akkurat som om hele universet samarbeider for å skape problemer for deg.
I slike situasjoner har jeg noen triks i ermet, som gjør at jeg likevel ikke gir slipp på målet. Selv om jeg går på trynet, blir skuffa, lei meg, fortvilet, eller får meg en real nesestyver, kommer jeg meg opp på beina igjen.

Hva slags holdning eller attitude er det som gjør det mulig? Hva slags innstilling til livet er kjekk å ha i slike situasjoner?

En del mennesker beskriver meg som modig eller fryktløs, utholdende og viljesterk. Jeg er så heldig å ha opplevd en del mennesker som kommer til meg for å intervjue meg og spørre meg om hvordan jeg gjør det jeg gjør. Hva slags attitude har jeg, som gjør at jeg tør å ha store, hårete  mål, og at jeg holder på til jeg får det til?

Samtalene har vært spennende og bevisstgjørende for min egen del, og jeg tenkte å dele noen viktige komponenter i forhold til å ha en innstilling hvor man reiser seg igjen og igjen, og ikke gir opp.

Komponenter for modighet og gjennomføringskraft ved motgang
Det hjelper alltid å bruke humor, når livet går deg i mot. Jeg pleier å si: If you are going trough hell, keep walking 🙂
Problemene er midlertidige. Og om du tenker bokstavelig på det å gå på trynet, beveger du deg fortsatt framover, ikke sant? 🙂

Problemer er bare feedback
Det er avgjørende at du har orden i sysaken hva gjelder problemer. Det at du får problemer eller går på trynet betyr aldri at du mislykkes. Det er kun feedback til deg om at du må gjøre noe annerledes. Det er noe du enda ikke har sett, forstått eller gjort, som du må finne ut av. Finn ut av det du trenger å finne ut av. Så tester du ut en annen fremgangsmåte. Problemer er kun feedback.

Viktige overbevisninger å ha ved motgang
Jeg har tre overbevisninger som hjelper meg å reise meg igjen, og fortsette ferden mot målene. Om du ikke føler at de er sanne for deg riktig ennå, kan du få en NLP Coach til å hjelpe deg med dette.

 • Det finnes alltid en løsning
 • Jeg finner alltid en vei
 • Problemer er bare feedback

Det betyr at jeg bare må finne en annen måte å få til det jeg ønsker på.  Hvis plan A ikke funker, så har alfabetet 28 flere bokstaver å ta av 🙂

Ha mål som er større en målet selv

Etter min mening er den aller viktigste komponenter å ha et mål med et hvorfor som er større en målet selv. Jeg tror dette er det jeg oftest nevner i ulike foredrag. Dette handler om å ha grunner til å nå målet, som er viktigere enn selve målet. Målets store hvorfor. For fjor sommer laget jeg en video om å finne målets hvorfor. Du kan se denne her: http://newattitude.no/blogg/a-finne-malet-bak-malet-malets-hvorfor/

Hvis ikke målet er viktig nok for deg, vil du sannsynligvis ikke lykkes. For du mangler kraft og energi til å gjøre det du trenger å gjøre. Målets hvorfor er det som kicker inn når jeg er nær ved å gi opp. Jeg kan ikke gi opp, fordi det er så viktig for meg.

Drittdager er ikke dagen for å ta beslutninger
Et annet viktig prinsipp jeg følger, er å ikke ta beslutninger eller sette mål på drittdager. Beslutninger tatt på en dårlig dag, med en dårlig tilstand og lave tanker om meg selv og verden, kan ikke bli annet enn dårlige beslutninger.

Derfor tar jeg aldri beslutninger om f.eks å gi opp på drittdager. Jeg må først komme meg opp og ha en bedre tilstand. I en bedre tilstand vil jeg ha tilgjengelig andre ressurser og tanker. Drittdager blokkerer for dette.

Derfor: Back aldri ned fra målene dine når du ligger nede.

Å handle på tross av frykt
Frykt eller tanker om ubehag kan fort sette en stopper for vår vilje til å handle. Redselen kan virke som en barriere, som gjør at vi ikke tør å risikere.

Jeg er ikke fryktløs, slik noen beskriver meg. Absolutt ikke. Jeg tror jeg er minst like redd og engstelig som de fleste andre. Det er bare det at jeg en del ganger klarer å handle, på tross av frykt. Bekymringene er ikke borte, men jeg gjør det likevel.

Og det jeg ofte sier til meg selv i slike tilfeller er: Enten så går det bra, eller så går det over! 🙂

Håper du kan bruke noen av disse komponentene til å sette sammen en attitude som passer for deg 🙂

Marga Dijkman
New Attitude
www.newattitude.no


7 kommentarer til “Attitude: Slik spiser du problemer til frokost”

  • hildemerete

   Hei Divert Lahn-Johannessen! Takk for at du tar turen innom bloggen min. Jeg er enig med deg. Marga kan kunsten å inspirere!!

   • Marga Dijkman

    Takk til dere begge to. Hyggelig at det jeg skriver kan være til inspirasjon.

 1. Thomas Skaalvik

  Velskrevet og inspirerende. Du får det til du!

  • hildemerete

   Hei Thomas og takk for at du tok turen innom! Enig med deg. Marga kan sine saker 🙂 Hilde Merete

 2. Marga Dijkman

  Takk Thomas. Så hyggelig å høre! Særlig fra deg. Lenge siden sist!!

  • tskaalvik

   Klart jeg følger med. Storebror ser deg! Hatten av for flott utvikling! Men der du går for store og hårete mål, går jeg motsatt vei og kvitter meg med alle mål for å leve her og nå og ikke i fremtidige mål. For meg henter jeg inspirasjon på alle livets områder i Zen. Det har beriket meg. Men hver sin vei, og hver sine opplevelser. Klem.