19 feb

Tenk positivt – nei takk!

doyourbest”Ja, ja” sier damen foran meg i køen med ett skuldertrekk  – ”jeg får vel BARE tenke positivt!” Ansiktet og kroppsholdningen hennes sier noe helt annet. Den røper at hun er sliten og trolig står midt oppe i en situasjon hun oppfatter som svært vanskelig.
Damen får et anerkjennende blikk fra sin samtalepartner i nabokøen. Som om hun har svart riktig på tusenkroners-spørsmålet og vunnet i det store lotteriet! BARE tenke positivt…

Omtrent daglig kan vi lese/høre om folk som skryter av at de ”bare tenker positivt” i alle mulige vanskelige situasjoner. Det skal liksom være et felles trylleord som fikser livet – uansett. Det går så lett!

Jo mer jeg hører om det å tenke positivt jo mer får jeg piggene ute. Jeg er overbevist om at livet er mer nyansert enn som så. For jeg kommer stadig tilbake til at det finnes mange situasjoner der det slett ikke er naturlig å tenke positivt.  Det kan være mange årsaker til det. Skal jeg da likevel tvinge meg til å tenke store og positive tanker? Bli glad lissom??
Til alt overmål kjenner jeg av og til at jeg får dårlig samvittighet for at jeg ikke greier å tenke positivt. Så da er vel den onde sirkelen sluttet? Vinninga opp i spinninga? Back to square one??

Nå tenker du kanskje at jeg er en god, gammeldags surpomp?
Slett ikke. Men jeg velger å vri det å tenke positivt til noe mer praktisk og ”nedpå”. Jeg  er nemlig stor tilhenger av Å GJØRE SÅ GODT JEG KAN i alle situasjoner. Det synes jeg er en mye mer inspirerende og realistisk innstilling til livet som øvelse. For jeg kan ikke gjøre det bedre enn det! Og legg merke til at det viktige stikkordet her er ”gjøre”.  For vi kan tenke så positivt vi bare vil, det er faktisk handlingene – altså det du gjør – som er avgjørende for en eventuell framdrift.

Jeg liker slett ikke å steke i min egen ulykkelighet. Det jeg har lært de siste årene er å hente ut læring fra nederlag og andre vanskelige situasjoner. Det er både nyttig og interessant. Det gir langt fra ”seiersboost” der og da, men blir ofte et viktig bidrag til at mål kan oppnås en gang i nær eller fjern fremtid. Å hente ut læring medfører for meg at situasjonen ikke sees på som negativ og bortkastet, men viktig på sin måte fordi den lærer meg hvordan jeg ikke skal gjøre det. Da vet jeg bedre til neste gang. Eller kanskje tryner jeg neste gang også. Uansett er det læring i det også!

 


4 kommentarer til “Tenk positivt – nei takk!”

 1. wilmawaldum

  Jeg er så enig, det å til enhver tid skulle «tenke positivt» er blitt en floskel og tvangstrøye. Det er på linje med «å sloss mot alvorlig sykdom». Klart det er bra på mage måter og ikke minst livskvaliteten om man ikke gir seg over, men om man så opplever at sykdommen går gale veien, hva da? Sloss jeg ikke hardt nok? Tenkte jeg ikke positivt nok? Nei antagelig hadde du utrolig uflaks, rett og slett. Man kan ikke vinne alle kamper.Men gjør man sitt beste i livet kan ingen, og slett ikke en selv kreve mer. Takk for nok en gang å dele dine kloke refleksjoner med oss, kjære du!

  • hildemerete

   Takk kjære Wilma!! Jeg er hjertens enig med deg. Ved sykdom er det nok å tenke på om en ikke også i tillegg skal ha dårlig samvittighet for ikke å tenke positivt nok. God kommentar!!!

 2. Mandagsmor

  Jeg tenker ofte at det virker som vi mennesker har enten et positivt eller et negativt filter som de ser livet/hendelser gjennom. Å gjøre det beste ut av en situasjon, eller å lære noe av den, innebærer at du har nok positive ressurser til å ta aksjon eller se det som skjer i en sammenheng. Jeg tror ikke dette er så enkelt å «gjøre det beste ut av det» hvis du har fått så mange tilbakeslag at du begynner å se alt gjennom det negative filteret….

 3. hildemerete

  Hei Mandagsmor! Du har helt rett i at det å hente ut læring av negative situasjoner krever en viss ressurstilstand. Eller holdning om du vil. Jeg tenker også at om noen har opplevd svært negative hendelser er det OK å være satt ut av spill en tid. Læringen i slike situasjoner kan ofte komme i ettertid. Dersom noen har fått så mange tilbakeslag at absolutt alt går igjennom det negative filteret, tror jeg at det er lurt å søke professjonell hjelp. Takk for god kommentar!