3 apr

Morgenstund har gull i munn!

goodmorningDet er vel kanskje litt drøyt å kalle viljen for en muskel, men jeg er fristet til å gjøre det likevel. Viljen og musklene har nemlig mer til felles enn du tror!
Trodde du at det var tilfeldig at de fleste dietter ryker på kveldstid? Nei da. Det ligger en forklaring bak!

Ny forskning viser at oppgaver som trenger mer viljestyrke og selvdisiplin,  er enklere å utføre mens dagen enda er ung. Årsaken sies å ligge i at viljestyrke, akkurat som en muskel, blir trøtt av ”overbelastning”.  Nemlig!
Vi har alle en ”energitank”  som brukes til alle kategorier av selvkontroll.  Dette inkluderer ikke bare å stå imot fristelser, men all form av kontroll av tanker, følelser, impulskontroll og det å prøve å gjøre oppgaver så godt som mulig. Alt dette i løpet av en dag medfører altså at viljestyrken kan overbelastes.
”Det synes å være et vanlig mønster at redusert selvkontroll og dårlige avgjørelser inntrer sent på dagen” – sier mannen bak denne forskningen (Prof Baumeister).  Dersom ikke denne ”muskelen” trenes, står vi altså i fare for å gå rett i utsettelsesfella.

Ikke bare har vi  mer viljestyrke på morgenen. Vi har også evnen til å tenke mer optimistisk på den tiden av døgnet. Selv på Twitter gjør dette utslag…
Folk legger rett og slett ut mer optimistiske meldinger mellom kl 06.00 og 09.00
på morgenen sammenlignet med resten av døgnet!
For en smashings kombinasjon – viljesterk og optimistisk!

Med dette som bakteppe er det kanskje en god idé å gjøre de viktigste tingene på morgenen? For den gode nyheten er at også denne muskelen kan vedlikeholdes dersom du først har trent den opp. For det er ikke så mye som skal til. Svaret ligger i gode rutiner på morgenen. Noen ekstra minutter kan medføre at du får tid til å lese et kapittel i en bok uforstyrret, gjøre sit-ups, tømme mailboksen fra i går, planlegge dagen/uken eller rett og slett meditere for en bedre start på dagen.

Hva du vil at tiden skal brukes til er opp til deg. Er du usikker kan du prøve å se for deg hvordan en perfekt morgen skal se ut innen for de rammene du allerede har. Kan du legge deg 15 min før og stå opp 15 min tidligere?
Små skritt monner også her. Jeg vil jo ikke at du skal bli stiv og støl i viljemuskelen heller. Men nå har jeg kanskje dratt sammenligningen langt nok 🙂

Hvilket gull ligger i din morgenstund?

 


2 kommentarer til “Morgenstund har gull i munn!”

  1. Mandagsmor

    Morgenstund har kaffe i munn, en stille time alene med meg selv og dagens nye blogginnlegg. Gir energi, engasjement og ofte en lun latter på kjøpet. 🙂

    • hildemerete

      Helt enig Mandagsmor! Takk for hyggelig kommentar og flott smilefjes. Og enda er det morgen så vi får nyte stunden 🙂