11 jun

Synes du jeg er rar?

compareto othersSpørsmålet henger i luften. Damen tvers over bordet stirrer på meg med store, spørrende øyne. Hun har nettopp stilt spørsmålstegn ved sin egen væremåte. Det er opp til meg å komme med fasiten.

Jeg spør henne hvordan hun kom fram til dette resonnementet. ”Tja” – reflekterer hun – ”andre ville nok taklet det på en bedre måte!” ”Hva om det var de andre som var rare?” – spør jeg. Damen ser skeptisk ut. ”Det er det nok ikke” – konstaterer hun. Jeg hadde en mistanke om at det var slik. Hun satt med fasiten allerede. Hun hadde tapt sin egen sammenligning. Hun lå under 0-1.

Vi sammenligner oss med andre hele tiden. I bunn og grunn er det en viktig del av vår læringsprosess. Å strekke seg etter andre som har egenskaper og ferdigheter som vi beundrer, kan være både inspirerende og lærerikt. I disse tilfellene gjør vi sammenligningen i en positiv setting, gjerne med et mål for øyet.

Utfordringen kommer når vi taper alle sammenligninger vi utfører. Deg mot meg. God mot dårlig. Det er da problemene starter. For det finnes alltid noen som er bedre enn meg på ett eller annet punkt. Og jeg har inntrykk av at vi søker bekreftelse på våre ”egendefinerte svake punkter”. Resultatet blir at vi setter oss selv i et hjørne og taper enhver sammenligning. ”Ja det var det jeg visste. Jeg er ikke noe god på dette…”

Jeg ønsker at vi i disse tilfellene kan bejuble mangfoldet vi mennesker representerer. Det er et faktum at folk er født ulike – og unike. Jeg har lyst til å rope et høyt hurra for det!
Vi tenker forskjellig, vi preges av forskjellige holdninger og vi føler forskjellig. Alle har vi et mentalt filter som er skapt av tidligere lærdom og erfaringer. Dette har gjort oss til sammensatte mennesker. Ingen er fullkomne selv om det via media kan virke som om noen er farlig nær…

Så neste gang jeg møter noen som er bedre enn meg på ett ellet annet, skal jeg slå meg til ro med at det. Jeg kan selv velge å strekke meg etter det dersom jeg ønsker det. Sannsynligheten tilsier nemlig at jeg er bedre på noen andre områder.
Denne vissheten skal jeg kose meg med. Jeg er litt rar sånn 🙂

 

“Don’t compare yourself with anyone in this world…if you do so, you are insulting yourself.”
(Bill Gates)