28 jan

På vei til Masanga

DSC00326På grunn av at vi ønsker å kjøre inn i jungelen på høylys dag, har vi overnattet ved flyplassen i Freetown denne første natten. Et lokalt ”guesthouse” i stummende mørke. Slik blir det når aggregater stjeles og det ikke finnes penger til å kjøpe nytt.

Det har vært en varm natt med diverse krypende overraskelser. Som ved forrige reise finner jeg en slags trygghet i å krype inn under myggnettingen. Likevel kjenner jeg ubehaget når store kakerlakker melder seg i løpet i natten og setter seg på nettingen. Jepp – her er jeg. Ut av komfortsonen. Igjen.

Morgenen kommer som en vennlig venn. Det blir lyst og nattens skumle farer er som sunket i jorden. Vi sitter i bilen som skal ta oss inn til Masanga Hospital – sykehuset som fungerer som base for vårt kirurgiprosjekt. Jeg er spent. Spent på menneskene, luktene og opplevelsene. Jeg er klar!

Vi kjører gjennom et fantastisk landskap. Åpne vinduer gir oss etterlengtet vind i håret. Det er mennesker langs hele ruten. Vi vekker oppmerksomhet med våre hvite ansikter. Barna vinker med glade hender. Vi vinker begeistret tilbake. Dette er bonusopplevelser. Å oppleve et land fra innsiden. Å se glade barn som leker på rødfarget jord.

Den fine veien tar snart slutt. Nå er vi over på ulendt terreng for å si det mildt. Jeg lurer på om bilen kommer til å klare det. Vi slenges hit og dit i baksetet, og jeg er takknemlig for at jeg ikke blir bilsyk. Så ser jeg inngangen til sykehuset. Jeg setter meg lenger fram på setet. Til høyre er den nye intensivavdelingen, lenger framme ser jeg nyoppussede studenthus hvor våre flinke studenter holder til. Så fint det har blitt!
Da jeg var her for to år siden hadde vi 4 studenter. Nå har vi 24! Til sammen har disse utført over 10 000  kirurgiske inngrep. Jeg kjenner at jeg er stolt.
Jeg er fremme.


2 kommentarer til “På vei til Masanga”

  1. Ole B

    Fantastisk Hilde. Jeg har akkurat kjøpt et lite firma og har planer om at det skal vokse seg større. Kanskje ikke like eksotisk, men like spennende. Hils dine dyktige kolleger!

    • hildemerete

      Så flott at du er innom Ole! Setter stor pris på det. Firma som skal vokse seg store er ingen lett oppgave. Det går nok bra med deg bak roret. Lykke til!