9 feb

Utetime med Mr. Education

DSC00486Mr Education (Eddie) og jeg er på tur inne i jungelen. Jeg har bedt ham vise meg et hus hvor krigens rebeller har laget tegninger på veggen. Dette er bakgrunnen for at vi er ute på et eget lite jungeleventyr denne svært varme formiddagen i Sierra Leone. Jeg følger tett på ham på den gjengrodde stien. Han er rask og smidig i ganglaget.

Eddie vet ikke helt hvor gammel han er, men antar at han var ca 10 år da han kom til Masanga Hospital i 1965. Fingrer og tær er delvis borte på grunn av lepra (spedalskhet). For menneskene på Masanga er han en kjent profil. Han går under navnet Mr. Education, rett og slett fordi han var flink på skolen. Men mest av alt er han utrolig sjarmerende med en personlighet som sniker seg inn under huden på deg. En kjernekar!

Omgivelsene rundt oss er som tatt ut av en film. Vegetasjonen er tett på – lydene likeså. Knallgule sommerfugler danser i par langs med stien. I det nærmeste palmetreet skimtes en apekatt på sin vei mot toppen. Det kommer faretruende lyder som minner om store slanger av den farlige typen…”Don’t worry mama” sier Eddie ”I will kill them with my hands”. Jeg føler meg forunderlig trygg. Dette til tross for at jeg går sammen med en mann som faktisk mangler store deler av  – nettopp hendene sine 🙂
Den spedbygde, godt voksne mannen minner ikke mye om en bodyguard…

Vi rusler inn i ruinene av det som en gang var et flott hus. Jungelen har for lengst overtatt huset. Badekaret og det flislagte badet røper en standard som er langt over dagens situasjon på Masanga. Eddie forteller med stor innlevelse om rebellene og hva de gjorde med menneskene.  Historier så brutale at jeg ikke orker å gjengi dem. Han peker på barnslige tegninger av menn med store kniver. Jeg kjenner at tårer tidvis blander seg med svette selv om jeg iherdig forsøker å blunke dem bort. Den bitte lille mannen peker med butte hender og forteller med en sånn innlevelse at jeg glemmer tid og sted. Der og da er det bare Mr Education, en blodig krig, jungellydene og meg. Et magisk øyeblikk og et uforglemmelig møte med landets voldelige historie. En utetime uten sidestykke.

På tur tilbake ser vi en stor frukt som henger på et tre. ”Kalbas” sier Mr Education og spør om jeg vil se på den. Jeg er usikker på hva jungelloven sier om innehenting av frukter, men Eddie har allerede klatret opp –  spenstig som en ungfole.

”I am going to do an operation mama” sier Mr Education med et stort smil. Jeg skjønner at han har lyst til å vise meg hva som er inni.  Med fingerstumpene klarer han å dele denne frukten i to. Han skraper ut innholdet med kniven sin og viser meg at det ytre skallet kan brukes som bolle. ”Jeg synes at det ligner mer på en hjelm” sier jeg. Da gapskratter Eddie. Han setter bollen på hodet og holder armene foran seg som om han kjører motorsykkel, mens vi begge ler så tårene triller. Jungelhumor!

 


2 kommentarer til “Utetime med Mr. Education”

    • hildemerete

      Ikke sant Eli! En mann det er lett å bli glad i 🙂 Skal henges opp på veggen sammen med resten av familien min 🙂 God tur til Somalia!!