11 mar

Man lever bare to ganger?

You-Only-Live-OnceDet er flere harde fakta om livet det er vanskelig å komme utenom. At vi lever bare en gang er ett av disse.  Men hva innebærer dette egentlig?
Sånn i hverdagen mener jeg? Er det meningen å leve hver dag som om det er den siste? Skal vi bruke finbestikket og nyserviset hver dag liksom?

YOLO (You Only Live Once) er et uttrykk som brukes for å understreke at det er viktig at vi etterstrever å leve livet i tråd med egne verdier og ønsker. Det er en slags kraftfull pekefinger som påminner oss om at muligheten finnes bare en gang. At vi lever et liv der vi tar de nødvendige sjanser som kreves for at vi skal vokse som mennesker. At vi tilfører verden noe bra og er fornøyd den dagen det er dags for å konkludere. Og da bør det også tas høyde for at den dagen kan komme noe raskere enn forventet.

Etter hvert som jeg blir eldre blir dette mer og mer viktig for meg. Jeg vil tro at det er en naturlig konsekvens av at livet snurrer raskere jo eldre man blir. For meg personlig blir det for stort å tenke på hver dag som om det var den siste. Jeg velger derfor å bruke utsagn fra eldre mennesker som et slags kompass. De som har fått lov til å leve lange, innholdsrike liv og som har noe å melde tilbake.
Hva tenker de om livet? Og hva er de egentlig angrer på at de gjorde/ikke gjorde?
Dette svarer de:
1. At jeg ikke brydde meg mindre om hva andre tenker
2. At jeg ikke følte meg lykkeligere
3. At jeg ikke gjorde mer for andre mennesker
4. At jeg tok meg selv så høytidelig
5. At jeg ikke var mer sammen med familien min
6. At jeg ikke satte pris på flere ting
7. At jeg bekymret meg så mye
8. At jeg ikke hadde mer tid
9. At jeg ikke tok flere sjanser
10. At jeg ikke tok bedre vare på meg selv!

Disse påminnelsene gir meg en slags rettesnor det er lettere å leve etter. Rett og slett fordi de minner meg på hva som er viktig for oss mennesker. Å tørre og være den vi er, vise kjærlighet, omtanke og takknemlighet til de som er rundt oss og ta flere sjanser! Dette er knagger som fungerer godt i hverdagen også.

Kanskje koker det hele ned til at tiden er vår viktigste ressurs. Til hverdags har det lett for å bli en maktkamp mellom hva jeg ”burde” og hva jeg ”vil”. Bruker jeg tiden og energien min slik jeg ønsker? Oppfører jeg meg slik jeg ønsker? Utfordrer jeg meg selv nok? Kommuniserer jeg på en slik måte at andre ser meg slik jeg vil bli oppfattet? Bryr jeg meg om de riktige tingene?
Og det ultimate spørsmålet: Vil jeg sitte i gyngestolen på mine gamle dager og tenke – ”OH YES – dette var livet sitt”? Jeg håper det!

(Du lurte kanskje på overskriften? Dette er faktisk et utsagn som dukker opp dersom du søker på ”you only live once” på Google. Det kom litt overraskende på…
Vel – uansett klinger ikke YOLT like bra spør du meg :-))