Hverdagens magi

10 sep

Sommeren fyker så alt for fort av gårde. Snart er bildene av strender, duggfriske glass og parasoller en saga blott. Inn kommer bilder av sopp, løv i de vakreste farger og gryter med fårikål. Sånn går no dagan. Tiden flyr i aller høyeste grad.
Snart er det jul folkens!

At tiden går (eller kommer om du vil) så raskt, stiller egentlig store krav til hverdagene. Det er tross alt de det er flest av. En god investering blir derfor å få hverdagene til å svinge. Få på plass gode rutiner, og sørge for de riktige prioriteringene. Så får det være at det kan bli slitsomt innimellom.

Her er mine beste tips til en enklere hverdag.

  1. FÅ OVERSIKT. Utgangspunktet for en enklere hverdag baserer seg på de oppgavene du faktisk har. For meg ble ting enklere etter at jeg foretok en heller spenstig prioritering på hva jeg brukte tiden min til. Noen oppgaver er det vanskelig å prioritere bort, men å kutte timer med TV-titting/surfing gjorde underverker! Ved å bruke tiden på det som er viktig for meg kommer også en økt livskvalitet snikende. Det er godt å kjenne på.
  2. PLANLEGG. Ha faste møter med deg selv, hvor du planlegger uka med tilhørende gjøremål. Det gir deg en mulighet til å holde deg a jour – og kanskje til og med være i forkant. Skriv ned dine planer på et sted slik at du har det tilgjengelig. Noen foretrekker datamaskinen – jeg er ihuga fan av det skrevne ord. Min kalender er med meg overalt, og holder rett og slett rede på meg. Jeg kunne ikke ha vært den foruten!
  3. HANDLING. En av årsakene til at det fungerer er at jeg faktisk holder de avtalene jeg har med meg selv. Jeg holder jo avtaler med alle andre, så hvorfor skulle jeg behandle meg selv dårligere?
  4. EVALUER. Hva fungerer bra og hva vil du gjøre annerledes? Gå tilbake til dine opprinnelige planer og juster. For meg ble det en utfordring at jeg ville mer enn jeg hadde tid til. Dette medførte at jeg på ett tidspunkt bare fikk dårlig samvittighet for ugjorte «to do’s». Nå legger jeg inn «slakker» i tidsskjemaet. Det gir meg tid til å slappe av og gjøre noe impulsivt – eller bare synke ned i sofaen med en god bok uten dårlig samvittighet for alt jeg burde gjøre. Dessuten er det et faktum at jeg har dager som er mindre produktive enn andre. Dette tar jeg hensyn til når jeg planlegger.

Jeg håper at du får en fin høst med aktiviteter som får dine hverdager til å svinge.
Velkommen tilbake til hverdagens magi!

 

Make myself great again

12 feb

GandhiEn viss president, med holdninger og forslag til løsninger vi bare kan gråte av, kan gjøre hver og en av oss redd for hva fremtiden bringer. For meg er det fremdeles ufattelig at han i utgangspunktet kom i en slik posisjon. Så vil tiden vise hva dette betyr for meg og mitt liv. For mens «the Donald» tilsynelatende jobber for å gjøre Amerika «great again», er mitt forslag at vi tar det ned på individnivå. At vi lar hver og en av oss være presidenter i egne liv. Make myself great again liksom.

Kanskje påvirker han meg mer enn det jeg hadde regnet med. Jeg kjenner nemlig på en sterk motivasjon til å ta tak selv. Å være en person som utgjør en forskjell. For når han ikke står fram som et godt forbilde, får jeg gjøre det selv – tenker jeg. Man trenger ikke å være president for å ha en positiv effekt på andre heldigvis. Det er en god trøst i en tid hvor verdens hengsler knirker høyere enn jeg setter pris på.

Som relativt beskjeden har jeg vanskelig å se for meg at jeg kan bli en ny Mor Teresa. Et godt medmenneske sånn mer i det hverdagslige får holde. Vi kan alle starte med de som står oss nærmest – venner, kollegaer, familie. Og kanskje er det viktig å minne seg selv på at det ikke er antallet mennesker du påvirker som er det avgjørende? Nei – det er faktisk det at du bryr deg om noen. For nettopp disse kan det bety mye mer enn du tror. En dose hjertevarme kan nemlig gjøre stort utslag. Ingen handlinger er for små i denne settingen. Selv ikke om man tenker i verdensmålestokk.
Hvor mye kraft ligger det ikke i tanken på at alle kan gjøre litt?

Her er 5 ting du kan gjøre for å bidra til en bedre verden:

  1. Se og anerkjenn noen som trenger det. Møt nye mennesker med nysgjerrighet!
  2. Hev stemmen din innenfor et område som trenger fokus
  3. Med deg som frivillig for en god sak!
  4. Ha gode holdninger som påvirker de andre rundt deg på en positiv måte
  5. Bruk tid på det som er viktig for deg. Lev etter dine verdier!

Blir du med?

Tenk positivt – nei takk!

19 feb

doyourbest”Ja, ja” sier damen foran meg i køen med ett skuldertrekk  – ”jeg får vel BARE tenke positivt!” Ansiktet og kroppsholdningen hennes sier noe helt annet. Den røper at hun er sliten og trolig står midt oppe i en situasjon hun oppfatter som svært vanskelig.
Damen får et anerkjennende blikk fra sin samtalepartner i nabokøen. Som om hun har svart riktig på tusenkroners-spørsmålet og vunnet i det store lotteriet! BARE tenke positivt…

Omtrent daglig kan vi lese/høre om folk som skryter av at de ”bare tenker positivt” i alle mulige vanskelige situasjoner. Det skal liksom være et felles trylleord som fikser livet – uansett. Det går så lett!

Jo mer jeg hører om det å tenke positivt jo mer får jeg piggene ute. Jeg er overbevist om at livet er mer nyansert enn som så. For jeg kommer stadig tilbake til at det finnes mange situasjoner der det slett ikke er naturlig å tenke positivt.  Det kan være mange årsaker til det. Skal jeg da likevel tvinge meg til å tenke store og positive tanker? Bli glad lissom??
Til alt overmål kjenner jeg av og til at jeg får dårlig samvittighet for at jeg ikke greier å tenke positivt. Så da er vel den onde sirkelen sluttet? Vinninga opp i spinninga? Back to square one??

Nå tenker du kanskje at jeg er en god, gammeldags surpomp?
Slett ikke. Men jeg velger å vri det å tenke positivt til noe mer praktisk og ”nedpå”. Jeg  er nemlig stor tilhenger av Å GJØRE SÅ GODT JEG KAN i alle situasjoner. Det synes jeg er en mye mer inspirerende og realistisk innstilling til livet som øvelse. For jeg kan ikke gjøre det bedre enn det! Og legg merke til at det viktige stikkordet her er ”gjøre”.  For vi kan tenke så positivt vi bare vil, det er faktisk handlingene – altså det du gjør – som er avgjørende for en eventuell framdrift.

Jeg liker slett ikke å steke i min egen ulykkelighet. Det jeg har lært de siste årene er å hente ut læring fra nederlag og andre vanskelige situasjoner. Det er både nyttig og interessant. Det gir langt fra ”seiersboost” der og da, men blir ofte et viktig bidrag til at mål kan oppnås en gang i nær eller fjern fremtid. Å hente ut læring medfører for meg at situasjonen ikke sees på som negativ og bortkastet, men viktig på sin måte fordi den lærer meg hvordan jeg ikke skal gjøre det. Da vet jeg bedre til neste gang. Eller kanskje tryner jeg neste gang også. Uansett er det læring i det også!