Ord som virker!

4 mar

Jeg har alltid vært tilhenger av å være raus med gode ord. Faktisk er det ekstremt meningsfylt å gi noen et skikkelig verbalt heiarop – gjerne når de minst venter det!
I samtaler med mennesker som står i store utfordringer, får jeg mulighet til å se verdien av ord på nært hold. Ved å fortelle mennesker at jeg ser styrken de besitter, lar effekten sjelden vente på seg. Det er akkurat som om sårt tiltrengte ord forplanter seg rett i ryggmargen. Spesielt gjelder dette ord som blir sagt på områder hvor det er selvtillits-tørke. Mer effektiv vanning skal du lete lenge etter!

Ord er en utømmelig kilde – og det er gratis. Hva mer kan vi forlange? I disse dager er det også muligheter for å overlevere ord i mange forskjellige kanaler utover det å faktisk si det ansikt til ansikt. Veien til de som av en eller annen grunn fortjener ros, er kortere enn før – via sosiale medier, via e-post eller i kommentarfeltet på en blogg. Jeg har en forkjærlighet for å skrive noen velvalgte ord på en lapp. Hver eneste måned noterer jeg ned positive tilbakemeldinger som jeg gir til min datter. I en perfeksjonistisk tenåringshverdag kommer dette godt med. Enkelt, og svært så effektfullt. Det skrevne ord har nemlig det ved seg at det varer litt lenger 🙂

Forskning viser at når ord skaper et godt øyeblikk for noen – ja så er sjansen for at vedkommende tenker positivt de neste minuttene mye større. Personer som har fått en god tilbakemelding opptrer også vennligere mot andre i ettertid. Ord påvirker menneskers væremåte og tankegang. Tenk på det! Her ligger det altså potensiale til å skape en bedre verden 🙂

Men hvorfor er mange så knipne med å gi positive tilbakemeldinger? Det er sikkert mange grunner til det. For det er ofte en øvelsessak. Å si noe bra til en annen kan være litt kleint faktisk. Mottager kan bli flau om det kommer brått på. Og mange kan kanskje føle at det å gi tilbakemeldinger kan bli litt personlig, om du ikke kjenner vedkommende godt nok. Vel – det er faktisk opp til deg å dele ut gode ord innenfor en ramme du finner komfortabel.
Du venner deg fort til det uansett.

Jeg utfordrer deg derfor til å gjøre mars måned til en måned hvor du er raus med gode ord til noen som trenger det. Kanskje en kollega, en fremmed eller noen du ser opp til. Og det trenger slett ikke å være avansert. Her er noen av mine favoritter:

 1. Jeg setter pris på å kjenne deg
 2. Jeg heier på deg
 3. Du inspirerer meg
 4. Takk for at du deler av din erfaring
 5. Du er god til å …..
 6. Jeg ser opp til deg!
 7. Takk!

Ord kan løfte oss opp til uante høyder når vi minst venter det. De kan motivere, inspirere og bevege oss. De kan selvsagt også såre oss, provosere og gjøre ting vanskelig. Det er en annen historie og bekrefter bare potensen som ligger i ord. Det gjelder å trå varsomt.
Men alt i alt er ord mye mer enn bare ord. Ord er en holdning, en stemningsskaper og en døråpner.
Ord kan skape drømmer, varme følelser og håp!

Hvem vil du gi noen gode ord til?

 

6 tips som gjør påsken enda gulere!

10 apr

paskeMin barndoms påske var fantastisk. Vi var åtte personer som delte på det som må beskrives som en minimal hytte. Den hadde ett soverom, en kjøkkenbenk, et vaskefat var det næreste vi kom et bad –  og utedo selvsagt. Vi hadde godvær hver eneste påske (jeg er nesten sikker på det 🙂 ) og hvert år var jeg en av de bruneste (les: hadde flest fregner) i klassen. Dette forsterket seg ved at jeg, og heldigvis flere med meg, møtte første dag på skolen med hvit, høyhalset genser. Skikkelig show-off!
Jepp – det var konkurranse om flest antall ”likes” den gangen også…

Påsken har alltid vært en av mine favoritthøytider. Fremdeles står den for familieliv, utetid, vårfornemmelse og en daglig dose Kvikklunsj inntatt i en snøfonn i solhellingen. Bare ved å skrive om den, kjenner jeg at jeg gleder meg. Og – jeg har allerede planene klare. Noen av disse er allerede tradisjoner. Som for eksempel å lese bøker – eller det å rydde vekk vinteren og finne fram ”vår og -sommerting”…
Her kommer mine beste tips dersom du ønsker å få enda mer ut av  påska:

 1. Bytt ut en av krimbøkene med en bok som inspirerer deg eller lærer deg noe helt nytt! Hva med en av bøkene om mental trening skrevet av Erik Bertrand Larssen, ”Stille” av Susan Cain eller ”Uperfekt. Våg å vise hvem du er” av Brené Brown?
 2. Inviter partneren din til en god middag. Sett en FuelBox (samtale på boks) på bordet og snakk dere inn i de sene påske-timer…
 3. Gå deg en tur til et sted du aldri har vært før, men lenge har tenkt på å gå til.
 4. Inviter en venn du ikke har sett på lenge til cafébesøk. Øv deg på å lytte til hva vedkommende forteller om livet sitt.
 5. Let deg fram til noen gode foredrag på TED.com. Her kan du virkelig velge fra øverste hylle!
  Noe som sjokkerer: http://www.ted.com/talks/lisa_kristine_glimpses_of_modern_day_slavery
  Noe som inspirerer: http://www.youtube.com/watch?v=34a7UEzZdsA
  Noe som er viktig å tenke på: http://www.ted.com/talks/chimamanda_adichie_the_danger_of_a_single_story
 6. Lag en plan for resten av våren. Hva vil du prioritere før sommeren? Hva vil du få til?

 

Jeg ønsker deg en riktig god og gul påske!