Supervitaminer, 13,9 grader og livets bukkesprang

5 mar

temperaturDersom jeg hadde vært vitenskapsmann hadde jeg lagt alle ressurser i å finne opp et nytt supervitamin. Dette vitaminet skulle inneha superkrefter i forhold til å gi oss innsikt, kunnskap og styrke til å leve vårt liv på øverste hylle. Det skulle gi oss selvtillit og en helt naturlig stå på-vilje til kommende utfordringer av alle slag. De eneste bivirkningene skulle være positive tilleggseffekter. Som f. eks av vi fikk latterkrampe minst en gang daglig. Hvor digg hadde ikke det vært?

I påvente av et gjennombrudd prøver jeg å finne en erstatning som har noen av de samme effektene. Ting som gir meg en opptur i hverdagen. Mye av det er kjente fakta. Som å spise riktig, trene, sove tilstrekkelig, være takknemlig og ha en positiv holdning. Greit det, men er det ikke noe mer?

Ettersom jeg er i forskermodus er det greit å støtte seg på allerede publisert materiale. I boka «The Happiness Advantage» sies det at 20 minutter i friskluft ikke bare påvirker humøret vårt positivt, det gir oss også bedre tankeevne og forbedrer hukommelsen. En god grunn til å ta lunsjpausen ute der altså…

En studie av det mer morsomme slaget viser at lykkefølelsen er på maks ved en utetemperatur på 13.9 grader Celcius. Andre variable slik som fuktighet, solskinn og vind spiller ingen rolle. Den så jeg ikke komme! Kanskje den trønderske sommeren ikke er så dum likevel?

Tilbake til supervitaminet. Jeg er jordnær nok til å innse at kvikkfiksløsninger sjelden eller aldri er svaret. For livet kommer i stadige bukkesprang. Jeg har funnet mye av innholdet i min multi-lykkevitamin allerede. I tillegg til de mer grunnleggende ingrediensene nevnt ovenfor, består den av en god miks av naturopplevelser, tid nok med familie og venner, medmenneskelighet, omtanke, skriving, balanse og engasjement.

Når det er sagt er det fremdeles noe av innholdet jeg ikke kjenner til. Jeg jobber nemlig til enhver tid med å lære å leve livet. Jeg får stadig ny informasjon om hva som trengs i hvilke doseringer. Alt etter hvilken vei livet svinger, må jeg justere litt. For hvert år som går blir jeg litt flinkere til det. Akkurat det fryder jeg meg over!

Nå kan jeg i tillegg vente på våren. Før vi vet ordet av det har temperaturen steget til 13,9 grader.
Jeg gleder meg til å kjenne på effekten av det!

 

Smittsomt som f….

27 jan

entusiasmeJeg sitter på café. På nabobordet sitter det flere kvinner som snakker sammen. Bakgrunnsstøyen gjør sitt til at jeg ikke hører hva de snakker om, det spiller heller ingen rolle. En av kvinnene fanger min interesse. Øynene hennes lyser og hun gestikulerer ivrig med hendene. Kroppsspråket hennes er sterkt og virker til å understreke viktigheten i det hun sier. De andre kvinnene virker avslappet og lyttende, og jeg noterer meg at de etter hvert blir mer og mer framoverlent. Som om budskapet til den gestikulerende damen smitter over litt etter litt. Kryper over bordet og angriper centimeter for centimeter. Som en magnet av ett eller annet slag. Jeg smiler for meg selv. Jeg er vitne til et stykke ren og skjær entusiasme. Damen med de lysende øynene er engasjert til fingerspissene. Det skal ikke undervurderes. De andre kvinnene rundt bordet har ikke en sjanse 🙂

Jeg har lurt på hva det er med engasjement som er så smittende? Hvorfor er det så lett å la seg fascinere? Kanskje hovedgrunnen er at det som oftest dreier seg om en sak i stedet for egen person? At eget ego ikke spiller noen som helst rolle? Det faktum at noen fraktisk tror fullt og helt på noe, brenner for noe? Trolig er det en kombinasjon av alt dette som gjør entusiasme (eller engasjement for den saks skyld) så uimotståelig. Når det hele toppes med en god dose med energi, ja da blir det schwung over det. For energien hos en engasjert person er lett å kjenne på og bli fascinert av!

Entusiasme spiller en vesentlig rolle på veien mot å nå mål. Noen hevder at det som skiller personer som har suksess fra de som ikke har det – nettopp er tilstedeværelse av entusiasme. En person sa engang at ”ingenting stort oppnås uten entusiasme”. Det er mye sant i det. Entusiasme kan sees på som drivstoffet som trengs for å oppnå noe viktig. Den ”hemmelige” ingrediensen som skiller klinten fra hveten. Bålet som brenner og som får den som feiler til å reise seg opp igjen og gå videre. Uanfektet.

Sist men ikke minst er det en nær sammenheng mellom entusiasme og pasjon. Det å brenne for noe. En tilstand som jeg tror at de fleste lengter etter. Synd at det ikke kommer av seg selv 🙂
Neida – entusiasme må jobbes for. Vi er selv ansvarlige for å finne det tema som fenger oss. Som oftest krever det en real dose tankegang. Når du finner et tema som interesserer deg må du skaffe deg kunnskap. Det er avgjørende at du tror på dette fullt og helt. Deretter må du ha et publikum å fortelle det til! Så kan du la det stå til. Fortell om det du tror på og la deg fange i engasjementets varme univers. Det er en god plass å være!

Hva engasjerer deg mest?

 

Knowledge is power, but enthusiasm pulls the switch. 

-Ivern Ball