Dette kan du gjøre når alt går rett vest!

16 okt

feilingDu kjenner kanskje følelsen når noe du har lagt mye arbeid i ikke gir det resultatet du forventet deg? Når det du hadde trodd skulle bli suksess ble alt annet enn det? Kanskje oppdraget du hadde jobbet så hardt for å få gikk fløyten? Eller at drømmejobben ble snappet rett foran nesen på deg? Og det etter at du hadde gjort tidenes beste intervju?
Shit ass… Fortvil ikke. Verdien av en skikkelig nedtur er nemlig sterkt undervurdert. Og sjelden er katastrofen så stor som du tror. Her er noen av mine beste tips som får deg over kneika.

Holdning trumfer feiltrinn. Det dreier seg mye om ha den rette holdningen. Å kunne riste av seg selvmedlidenhet og andre energisluk. Brette opp ermene og tenke – hva kan jeg gjøre nå? Snu «why me» til «try me». I sistnevnte ligger det en kampvilje og et neste mottrekk. Det er en mye mer aksjonsrettet måte å reagere på.

Begrens problemet. Vi er raske til å tenke at ALT går i dass. Det kan være greit å nyansere situasjonen. Å vite at selv om jeg feiler her har jeg lyktes på mange andre områder. Det er vel verdt å tenke på!

Dra ut lærdommen av det. Selv om nederlaget kan svi noen ganger er det mye lærdom i det. Faktisk er dette selve bonusen ved å feile. Bruk det for alt det er verdt!
Tar du deg tid til å gå inn og tenke grundig over hvorfor det gikk som det gikk, vil du få svar som kan hjelpe deg til å lykkes (eller feile mindre om det går an å si det slik…) neste gang!

Ha en plan B. Det er lurt å ha en plan B for de større prosjektene i livet. I en god planlegging ligger nemlig det at du kjenner dine svake punkter og vet hvilke områder som er spesielt utfordrende på din vei mot målet. Har du lagt en plan B, unngår du å falle lengst ned i den dypeste gjørma om det skulle gå skeis – og du beholder kontrollen og retningen mot målet. Ikke hold fokus på hva som kunne ha vært. Fokuser på hva du velger å gjøre herfra!

Fortsett å gå. Det beste du kan gjøre når du ikke får det resultatet du ønsker deg, er å gå videre. Ikke gi opp. Prøv igjen – nå med en strategi som er enda bedre fordi «feilingen» har gitt deg ny innsikt. Alt for mange tar til takke med ett forsøk.
Og er utfordringen du står ovenfor kjempestor, deler du den opp i små «biter». Start med de små tingene. Det er nemlig superkrefter i bittesmå steg dersom de leder deg i riktig retning!

På ett eller annet vis kommer det til å gå bra til slutt. Livet vil gå videre og kanskje vil du til og med ha glemt det som gikk galt om en tid. Jeg tenker slik at jeg ikke kan feile – jeg kan bare lære. Og skulle du trenge hjelp til å komme over kneika – ja da er det fint å kunne spørre noen du stoler på om hjelp.
Utover det vil jeg anbefale deg å gripe nye sjanser med begge hender. Hvem vet? Kanskje lykkes du neste gang?

Dager uten tæl

21 nov

baddayDet er en kjent sak at dagene vi har til rådighet kan utspille seg på forskjellig måte. Det er en del av avtalen med selve livet. Jeg er veldig fascinert over disse normalsvingningene. Enkelte dager, når livet leker, er det ikke i min tanke å gi opp noe som helst. Jeg krummer nakken av ren selvfølge,  blikket er bestemt og rettet mot et punkt langt der framme.

Andre dager er kroppen full av endringsmotstand. Energien er borte. Den indre dialogen er destruktiv og banal. Nakken er ikke krummet lenger og jeg har mistet brillene som gir meg mulighet til å se godene bakom fremtidige mål.

Noen vil kanskje beskrive disse dagene som bortkastede. Jeg er uenig  det. Dårlige dager er med på å definere de gode dagene. Det er en ting. Det andre er at vi kan lære mye om oss selv på disse dagene da livet ikke leker. Hente ut informasjon om tankemåte, holdninger og kroppsspråk. Hva sier du til deg selv på slike dager?

For mange vil disse ”håpløse” dagene ødelegge for eventuelle mål som skal nås. Slankekurer avsluttes, endringer utsettes og negative tanker slår bein under det som du en gang trodde så veldig sterkt på. Sånn trenger det ikke være!
La en dårlig dag være en dårlig dag –  og gå videre. Rist den av deg. Ferdig! Faktisk er det slik at det ikke er en katastrofe å møte motstand en gang i blant. Katastrofe blir det først når disse dagene legger føring for hva du gjør videre. Så stor innflytelse synes jeg ikke at disse dagene skal ha!

Når jeg opplever stormfulle dager, tenker jeg ofte på et YouTube-klipp jeg så en gang. Det viser andemor på tur med sine søte små. Det går ikke helt som planlagt, men det går bra til slutt. Jeg tenker at det er overførbart til våre hverdager. Vi får tåle at det blåser en gang i blant.

Du kan se klippet her (46 sek):
http://www.youtube.com/watch?v=SEBLt6Kd9EY