Det er enda tid igjen!

22 des

2017Å avslutte noe og starte på noe nytt. Hvor befriende er ikke det?
Ja – om man benytter sjansen altså?

Et skifte mellom år er et naturlig tidspunkt å stoppe opp på. Ble 2016 ditt år? Gjorde du det du satte deg fore? Fikk du de suksessene du ønsker deg?

Jeg har en fot i begge leire må jeg innrømme. Jeg har fått til mye, mens andre ting kom aldri helt på banen for å si det slik… Jeg vil tro at det er flere som kjenner seg igjen i det. En ting er å sette seg mål for året når man sitter foran peisen med gløgg i hånden og drømmene på blokka. Noe annet er å gjennomføre det når hverdagen blåser friskt midt i ansiktet.

Her er fem tips som gir deg et godt utgangspunkt for 2017. Du kan starte allerede nå slik at du er godt i gang når det nye året starter. Få en ordentlig tjuvstart!

  1. Avslutt en ting du sa du skulle gjøre i 2016, men enda ikke har gjort. Nå har du muligheten til å fullføre det før nyttårsklokkene ringer. Hva med å invitere til den lunsjen du har utsatt i hele år? Eller lese den boka du har hatt lyst til å lese lenge? Eller invitere med deg en ny nabo på tur i nærområdet? Gå på besøk? Skrive et brev?
  2. Gjør om dine feiltrinn til læring. Ikke la dine såkalte feil i 2016 avgjøre om du fortsetter med dine planer eller ikke. Se verdien av dine feil og vit at de er viktige informasjonskilder til hva som kan gjøres bedre neste gang. For du prøver vel igjen?
  3. Feire dine suksesser. Hvor passende er det ikke å slenge på en ekstra feiring på denne årstiden? Vi har ofte en tendens til å fokusere på det som gikk galt eller det som vi ikke oppnådde, og ikke på det som faktisk ble bra. Sett av tid til å tenke over disse også! Husk at små suksesser er også suksesser…
  4. Tøm innboksen. Ta deg på tak og rydd opp i kaoset i innboksen. Kast og sorter. Sørg for at du starter det nye året med en innboks det lukter nyvasket av 🙂
  5. Sett deg inspirerende mål for det nye året. Hva ønsker du deg mest av alt og hva kan du gjøre for at det skal skje? Hva prioriterer du? Hva vil gjøre deg motivert til å gjennomføre selv på vanskelige dager?

For meg var ett av de viktigste målene for 2016 å bli kjent med mine (natur)omgivelser. Målet var å nå kommunens samtlige 24 turpostkasser i løpet av året. Det har gitt meg utrolige naturopplevelser og en god kjennskap til den marka som ligger rett utenfor stuedøra. Checked!
Bilder ser du under 🙂
Jeg ønsker deg en gledelig jul.
Måtte 2017 bli et fantastisk fint år!

Tenk positivt – nei takk!

19 feb

doyourbest”Ja, ja” sier damen foran meg i køen med ett skuldertrekk  – ”jeg får vel BARE tenke positivt!” Ansiktet og kroppsholdningen hennes sier noe helt annet. Den røper at hun er sliten og trolig står midt oppe i en situasjon hun oppfatter som svært vanskelig.
Damen får et anerkjennende blikk fra sin samtalepartner i nabokøen. Som om hun har svart riktig på tusenkroners-spørsmålet og vunnet i det store lotteriet! BARE tenke positivt…

Omtrent daglig kan vi lese/høre om folk som skryter av at de ”bare tenker positivt” i alle mulige vanskelige situasjoner. Det skal liksom være et felles trylleord som fikser livet – uansett. Det går så lett!

Jo mer jeg hører om det å tenke positivt jo mer får jeg piggene ute. Jeg er overbevist om at livet er mer nyansert enn som så. For jeg kommer stadig tilbake til at det finnes mange situasjoner der det slett ikke er naturlig å tenke positivt.  Det kan være mange årsaker til det. Skal jeg da likevel tvinge meg til å tenke store og positive tanker? Bli glad lissom??
Til alt overmål kjenner jeg av og til at jeg får dårlig samvittighet for at jeg ikke greier å tenke positivt. Så da er vel den onde sirkelen sluttet? Vinninga opp i spinninga? Back to square one??

Nå tenker du kanskje at jeg er en god, gammeldags surpomp?
Slett ikke. Men jeg velger å vri det å tenke positivt til noe mer praktisk og ”nedpå”. Jeg  er nemlig stor tilhenger av Å GJØRE SÅ GODT JEG KAN i alle situasjoner. Det synes jeg er en mye mer inspirerende og realistisk innstilling til livet som øvelse. For jeg kan ikke gjøre det bedre enn det! Og legg merke til at det viktige stikkordet her er ”gjøre”.  For vi kan tenke så positivt vi bare vil, det er faktisk handlingene – altså det du gjør – som er avgjørende for en eventuell framdrift.

Jeg liker slett ikke å steke i min egen ulykkelighet. Det jeg har lært de siste årene er å hente ut læring fra nederlag og andre vanskelige situasjoner. Det er både nyttig og interessant. Det gir langt fra ”seiersboost” der og da, men blir ofte et viktig bidrag til at mål kan oppnås en gang i nær eller fjern fremtid. Å hente ut læring medfører for meg at situasjonen ikke sees på som negativ og bortkastet, men viktig på sin måte fordi den lærer meg hvordan jeg ikke skal gjøre det. Da vet jeg bedre til neste gang. Eller kanskje tryner jeg neste gang også. Uansett er det læring i det også!