Før uhellet inntreffer

11 feb

Vi har vel alle lest om mannen som var nær ved å dø i en stygg bilulykke, og så helt annerledes på livet etterpå? Eller den unge damen som ble alvorlig syk og plutselig innså hva hun var i ferd med å miste?
Felles for slike historier er ofte en endring til en større takknemlighet og ydmykhet overfor det livet man faktisk har. Hvorfor er det slik at vi mennesker må ha ene foten langt inn i det hinsidige før vi vet å verdsette hva vi allerede har? Er vi for god til å ta ting for gitt? Dessverre tror jeg at svaret er ja.

Livstruende hendelser har en tendens til å snu opp ned på livets store prioriteringsliste. Det som tidligere var superviktig, må ofte vike for de nære og kjære ting. Som familie og venner, hverdagens fortreffelighet og de meningsfulle samtalene.

Hva om vi er gærne nok til å være proaktiv på dette området? Rett og slett riste litt i oss selv og dvele ved det vi faktisk har i livet – før uhellet eventuelt inntreffer?  Det trenger ikke å bety en kjempestor innsats egentlig. Det dreier seg om å skape en bevissthet rundt det du allerede har, samt våge å innse hvor utrolig heldig du sannsynligvis er. Så kan du endre litt på måten du tenker og snakker på. Tenke på hva du velger å kommunisere.

Først kan du finne stille stunder hvor du tenker over hva det er som betyr mest for deg. Siden kan du øve deg på å si det høyt til deg selv før du utrykker det til de som betyr mest for deg. Jeg lover deg at du fort kan bli hekta.
Å vise takknemlighet er nemlig en svært positiv og sjarmerende øvelse. Å lytte til mennesker som faktisk lovpriser det de har, skaper gode følelser også hos dem som mottar budskapet.

Dessuten er det en fordel å være tilstede her og nå. Alt for mange utsetter å unne seg lykke til sommerkroppen er på plass eller de har kjøpt seg nytt hus… Et godt tips er å ta utgangspunkt i det du allerede har. Jeg tør vedde på at det er ikke lite! Har du noen gang tenkt over hvor mange det er som egentlig kan tenke seg å bytte plass med deg?

Jeg stemmer for å gå «all in» på dette feltet. Innse at vi stort sett har det utmerket, vi som bor her i honningkrukka. Utfordringer og prøvelser vil alltid komme og gå. Det er det som kalles livet. Men stort sett finnes det alltid noe i dagen som det er verdt å sette pris på. Det gjelder bare å legge merke til det!

Hva er det du har som andre vil misunne deg? Jeg er sikker på at det er mye!
Er du flink til å sette pris på det? Jeg håper det!
 

Oh happy days?

11 nov

I disse tider er jakten på lykken til å ta og føle på. Det er uunngåelig å lese et ukeblad, eller en avis for den saks skyld, som ikke har reportasjer som fremmer jakten på egen lykke. Selvrealisering og drømoppnåelse. Vinn over store barrierer og finn gull! Intensjonen er god, men kan nok virke mot sin hensikt for mange. For hva innebærer det å ha suksess i eget liv egentlig? Og finnes det en felles definisjon på suksess som gjelder for alle?

Jeg er overbevist om at definisjonen på suksess varierer fra person til person. Noen går høyt ut og ønsker å bestige ”alle” fjelltopper i verden. Disse har en tendens til å bli yndlinger i media. For andre er kanskje det å få noen nye og gode venner det beste som kan skje. Eller å male sitt første bilde på lerret. Enten det er det ene eller det andre, kan måloppnåelsen gi like stor glede for den som eier målet. Prestasjonen kan også være like stor. Og jeg synes det er viktig å understreke at det ene er ikke bedre eller dårligere enn det andre! Her gjelder det å ta hensyn til egne ønsker og verdier.

Dersom du er i en posisjon i dag der du tjener mye penger, men har innsett at hard jobbing har tatt rotta på familielivet, fikk du kanskje ikke den lykkefølelsen du jaget etter likevel. Eller motsatt: jobber du sent og tidlig for å utvikle deg selv, men føler deg tom og sliten ellers? Da har du sannsynligvis tenkt for snevert.
Du kan dele livet inn i jobb, selvutvikling og hobbyer, familie og venner med mer, men sannheten er at alt henger sammen. Har du fullt fokus på ett område, vil det gå ut over et annet. Synd, men sant. Heller ikke her får du i pose og sekk. Det er opp til deg å finne balansen, den riktige prioriteringen og de rette aksjonene.

Med andre ord trenger du først å vite hva suksess betyr for deg! Du må vite hva ditt liv ser ut som når du har suksess. Har du en visjon for livet ditt har du kommet langt. Da har du allerede retningen og vet hva du ønsker å oppnå. Om du ikke har kommet så langt enda, kan du varme opp med spørsmål av denne typen:

1)   Hvor fornøyd er du med livet totalt sett?

2)   Hva er din største glede akkurat nå?

3)   Hvor godt liker du deg selv?

4)   Hvor fornøyd er du med karrieren din?

5)   Hvor fornøyd er du med det du bruker fritiden din på?

6)   Hvor fornøyd er du med nettverket du har rundt meg?

7)   Hva kan du endre for å øke din egen lykkefølelse?

 

Spør deg selv om du er lykkelig. Er svaret ja har du allerede suksess. Jo lykkeligere du er, jo mer suksess har du.
Er du ikke lykkelig, er det tid for å gjøre noen forandringer!