Kunsten å vinne dagen

24 okt

Happy And Sad Smileys Showing EmotionsDamen bak meg i køen trekker det dypeste sukket jeg har hørt på lenge. Det er nesten slik at jeg blir med inn i dragsuget. «Bare jeg kommer meg igjennom denne dagen.» Setningen er kort og konsis, og leveres til en bekjent i den samme køen. Man trenger ikke å være utdannet innen psykologi for å føle på oppgittheten. Jeg kjenner ikke bakgrunnen for damens utsagn og det kan hende at hun sto i særdeles vanskelige tider. Likevel hørtes det ut som ett sukk av den litt mer vanlige sorten. Når hverdagen og dens rutiner tar en liksom…

Livet er ikke alltid en lek. Og det finnes mange dager som ikke har en eneste festtale knyttet til seg. Så hvordan går det an at enkelte griper dagen med et smil mens andre ser på den som et slit? Det ligger i holdningen og tankegangen folkens. Og den gode nyheten er at det går an å gjøre noe med det.

Vit at det du tenker idet du våkner opp har en stor effekt på hvordan dagen din blir. Hvordan vi selv velger å starte dagen er en effektiv måte å påvirke egen hverdag på. Å kjenne på positive følelser og ha forventninger til dagen er en god start. I motsatt ende ligger det å våkne med ett «huff», samt strø på med alle mulige engstelser for hva dagen kan bringe. Ikke la engstelse for de små tingene velte lasset. Spør deg selv hva det betyr i den hele og store sammenhengen. Vil det ha betydningen om ett år, om 10 år? Sannsynligvis ikke. La det gå. Finn heller noe du kan glede deg over.

Om du ikke helt vet hvor du skal starte, kan du gjøre denne øvelsen:
Ta utgangspunkt i hvordan hverdagen din er pr i dag. Hvordan bruker du tiden din? Hva gleder du deg over? Hva irriterer deg? Hva skulle du gjerne ha gjort mer av og hva ville du valgt bort? Ta så øvelsen et skritt videre. Hvordan er den hverdagen du lengter etter? Hva fyller du disse dagene med? Hva gjør du nå og hva bruker du energien på? Hva gjør du annerledes?
Når du sammenligner hverdagen du har med hverdagen du ønsker deg, finner du aksjonene du må GJØRE. Det er enkelt, men krever likevel en innsats (slik det er for de fleste endringer)…

Jeg er en planlegger. Det får jeg mye igjen for. Og jeg planlegger for gode dager! Jeg kjenner mine svake «hverdags-punkter». At mandag morgen ikke alltid er de enkleste, at det er mye som skjer på onsdager osv. Derfor legger jeg inn en liten hverdagsglede slik at jeg får noe å se fram imot. Og tro meg at det er de små tingene som gjør utslaget. Tente lys på frokostbordet, grove vafler på en helt vanlig torsdags morgen, en ny episode på Netflix, innkjøp av en bok eller et ukeblad – ett eller annet jeg gleder meg til. Ofte dreier det seg ikke om å kjøpe noe, men mer å investere tid i noe jeg liker å holde på med eller mennesker jeg ønsker å være sammen med.

En ting står klart for meg. Det er mer fornuftig å være glad for det man faktisk har enn å være skuffet over det som man kunne ha hatt. Jeg har svært mye å glede meg over i mitt liv. Samme hvordan jeg snur og vender på det tenker jeg at det er et godt utgangspunkt for gode hverdager!
Du bestemmer selv hvordan dagen din skal bli. Det er både morsomt og litt skummelt å tenke på. Så hva vil du endre på?

Smittsomt som f….

27 jan

entusiasmeJeg sitter på café. På nabobordet sitter det flere kvinner som snakker sammen. Bakgrunnsstøyen gjør sitt til at jeg ikke hører hva de snakker om, det spiller heller ingen rolle. En av kvinnene fanger min interesse. Øynene hennes lyser og hun gestikulerer ivrig med hendene. Kroppsspråket hennes er sterkt og virker til å understreke viktigheten i det hun sier. De andre kvinnene virker avslappet og lyttende, og jeg noterer meg at de etter hvert blir mer og mer framoverlent. Som om budskapet til den gestikulerende damen smitter over litt etter litt. Kryper over bordet og angriper centimeter for centimeter. Som en magnet av ett eller annet slag. Jeg smiler for meg selv. Jeg er vitne til et stykke ren og skjær entusiasme. Damen med de lysende øynene er engasjert til fingerspissene. Det skal ikke undervurderes. De andre kvinnene rundt bordet har ikke en sjanse 🙂

Jeg har lurt på hva det er med engasjement som er så smittende? Hvorfor er det så lett å la seg fascinere? Kanskje hovedgrunnen er at det som oftest dreier seg om en sak i stedet for egen person? At eget ego ikke spiller noen som helst rolle? Det faktum at noen fraktisk tror fullt og helt på noe, brenner for noe? Trolig er det en kombinasjon av alt dette som gjør entusiasme (eller engasjement for den saks skyld) så uimotståelig. Når det hele toppes med en god dose med energi, ja da blir det schwung over det. For energien hos en engasjert person er lett å kjenne på og bli fascinert av!

Entusiasme spiller en vesentlig rolle på veien mot å nå mål. Noen hevder at det som skiller personer som har suksess fra de som ikke har det – nettopp er tilstedeværelse av entusiasme. En person sa engang at ”ingenting stort oppnås uten entusiasme”. Det er mye sant i det. Entusiasme kan sees på som drivstoffet som trengs for å oppnå noe viktig. Den ”hemmelige” ingrediensen som skiller klinten fra hveten. Bålet som brenner og som får den som feiler til å reise seg opp igjen og gå videre. Uanfektet.

Sist men ikke minst er det en nær sammenheng mellom entusiasme og pasjon. Det å brenne for noe. En tilstand som jeg tror at de fleste lengter etter. Synd at det ikke kommer av seg selv 🙂
Neida – entusiasme må jobbes for. Vi er selv ansvarlige for å finne det tema som fenger oss. Som oftest krever det en real dose tankegang. Når du finner et tema som interesserer deg må du skaffe deg kunnskap. Det er avgjørende at du tror på dette fullt og helt. Deretter må du ha et publikum å fortelle det til! Så kan du la det stå til. Fortell om det du tror på og la deg fange i engasjementets varme univers. Det er en god plass å være!

Hva engasjerer deg mest?

 

Knowledge is power, but enthusiasm pulls the switch. 

-Ivern Ball