Ord som virker!

4 mar

Jeg har alltid vært tilhenger av å være raus med gode ord. Faktisk er det ekstremt meningsfylt å gi noen et skikkelig verbalt heiarop – gjerne når de minst venter det!
I samtaler med mennesker som står i store utfordringer, får jeg mulighet til å se verdien av ord på nært hold. Ved å fortelle mennesker at jeg ser styrken de besitter, lar effekten sjelden vente på seg. Det er akkurat som om sårt tiltrengte ord forplanter seg rett i ryggmargen. Spesielt gjelder dette ord som blir sagt på områder hvor det er selvtillits-tørke. Mer effektiv vanning skal du lete lenge etter!

Ord er en utømmelig kilde – og det er gratis. Hva mer kan vi forlange? I disse dager er det også muligheter for å overlevere ord i mange forskjellige kanaler utover det å faktisk si det ansikt til ansikt. Veien til de som av en eller annen grunn fortjener ros, er kortere enn før – via sosiale medier, via e-post eller i kommentarfeltet på en blogg. Jeg har en forkjærlighet for å skrive noen velvalgte ord på en lapp. Hver eneste måned noterer jeg ned positive tilbakemeldinger som jeg gir til min datter. I en perfeksjonistisk tenåringshverdag kommer dette godt med. Enkelt, og svært så effektfullt. Det skrevne ord har nemlig det ved seg at det varer litt lenger 🙂

Forskning viser at når ord skaper et godt øyeblikk for noen – ja så er sjansen for at vedkommende tenker positivt de neste minuttene mye større. Personer som har fått en god tilbakemelding opptrer også vennligere mot andre i ettertid. Ord påvirker menneskers væremåte og tankegang. Tenk på det! Her ligger det altså potensiale til å skape en bedre verden 🙂

Men hvorfor er mange så knipne med å gi positive tilbakemeldinger? Det er sikkert mange grunner til det. For det er ofte en øvelsessak. Å si noe bra til en annen kan være litt kleint faktisk. Mottager kan bli flau om det kommer brått på. Og mange kan kanskje føle at det å gi tilbakemeldinger kan bli litt personlig, om du ikke kjenner vedkommende godt nok. Vel – det er faktisk opp til deg å dele ut gode ord innenfor en ramme du finner komfortabel.
Du venner deg fort til det uansett.

Jeg utfordrer deg derfor til å gjøre mars måned til en måned hvor du er raus med gode ord til noen som trenger det. Kanskje en kollega, en fremmed eller noen du ser opp til. Og det trenger slett ikke å være avansert. Her er noen av mine favoritter:

  1. Jeg setter pris på å kjenne deg
  2. Jeg heier på deg
  3. Du inspirerer meg
  4. Takk for at du deler av din erfaring
  5. Du er god til å …..
  6. Jeg ser opp til deg!
  7. Takk!

Ord kan løfte oss opp til uante høyder når vi minst venter det. De kan motivere, inspirere og bevege oss. De kan selvsagt også såre oss, provosere og gjøre ting vanskelig. Det er en annen historie og bekrefter bare potensen som ligger i ord. Det gjelder å trå varsomt.
Men alt i alt er ord mye mer enn bare ord. Ord er en holdning, en stemningsskaper og en døråpner.
Ord kan skape drømmer, varme følelser og håp!

Hvem vil du gi noen gode ord til?

 

Tenk positivt – nei takk!

19 feb

doyourbest”Ja, ja” sier damen foran meg i køen med ett skuldertrekk  – ”jeg får vel BARE tenke positivt!” Ansiktet og kroppsholdningen hennes sier noe helt annet. Den røper at hun er sliten og trolig står midt oppe i en situasjon hun oppfatter som svært vanskelig.
Damen får et anerkjennende blikk fra sin samtalepartner i nabokøen. Som om hun har svart riktig på tusenkroners-spørsmålet og vunnet i det store lotteriet! BARE tenke positivt…

Omtrent daglig kan vi lese/høre om folk som skryter av at de ”bare tenker positivt” i alle mulige vanskelige situasjoner. Det skal liksom være et felles trylleord som fikser livet – uansett. Det går så lett!

Jo mer jeg hører om det å tenke positivt jo mer får jeg piggene ute. Jeg er overbevist om at livet er mer nyansert enn som så. For jeg kommer stadig tilbake til at det finnes mange situasjoner der det slett ikke er naturlig å tenke positivt.  Det kan være mange årsaker til det. Skal jeg da likevel tvinge meg til å tenke store og positive tanker? Bli glad lissom??
Til alt overmål kjenner jeg av og til at jeg får dårlig samvittighet for at jeg ikke greier å tenke positivt. Så da er vel den onde sirkelen sluttet? Vinninga opp i spinninga? Back to square one??

Nå tenker du kanskje at jeg er en god, gammeldags surpomp?
Slett ikke. Men jeg velger å vri det å tenke positivt til noe mer praktisk og ”nedpå”. Jeg  er nemlig stor tilhenger av Å GJØRE SÅ GODT JEG KAN i alle situasjoner. Det synes jeg er en mye mer inspirerende og realistisk innstilling til livet som øvelse. For jeg kan ikke gjøre det bedre enn det! Og legg merke til at det viktige stikkordet her er ”gjøre”.  For vi kan tenke så positivt vi bare vil, det er faktisk handlingene – altså det du gjør – som er avgjørende for en eventuell framdrift.

Jeg liker slett ikke å steke i min egen ulykkelighet. Det jeg har lært de siste årene er å hente ut læring fra nederlag og andre vanskelige situasjoner. Det er både nyttig og interessant. Det gir langt fra ”seiersboost” der og da, men blir ofte et viktig bidrag til at mål kan oppnås en gang i nær eller fjern fremtid. Å hente ut læring medfører for meg at situasjonen ikke sees på som negativ og bortkastet, men viktig på sin måte fordi den lærer meg hvordan jeg ikke skal gjøre det. Da vet jeg bedre til neste gang. Eller kanskje tryner jeg neste gang også. Uansett er det læring i det også!