Slik kan du skape tid til deg selv!

16 sep

Fra tidligere erfaringer vet jeg at høsten har en tendens til å bli travel. At mørketiden kommer på toppen av det hele gjør ikke ting lettere …
Rent teoretisk så bør vi ha bedre tid enn noen gang. Oppvaskmaskinen tar seg av skitne kopper, vaskemaskinen vasker klær og Facebook sparer oss fra å gå på besøk til andre …
Men med nyvunnet tid, kommer andre aktiviteter på plass. Slik blir det når vi lever i mulighetens tid. Og vi skryter av hvor travelt vi har det. Så travelt at vi ikke rekker noe lenger.
Da er det lett å miste seg selv av syne …

Den gode nyheten er at det finnes muligheter i det å velge bort og dermed skape rom og tid for seg selv. I all hovedsak dreier det seg om å planlegge og prioritere – og kanskje til og med legge lista litt lavere …
Her er noen av mine beste tips:

Legg planer
Legg inn de lystbetonte planene i kalenderen din på lik linje med andre avtaler.
For meg fungerer det godt å ha planene skrevet ned i en god, gammeldags kalender. Og – jeg er like tro mot mine egne avtaler (altså det jeg har planlagt å gjøre), som de avtalene jeg har med andre mennesker.
Det er essensielt!

Si nei
Si nei til det du ikke må gjøre. Ting du føler at du burde gjøre eller gjør fordi du alltid har gjort det. Jeg er helt sikker på at det er noe du kan luke ut. Så kan du selv avgjøre hva du vil erstatte denne tiden med. Å ta tak i noe som er viktig for deg å få til, eller rett og slett innvilge deg selv litt avslappingstid. Du kjenner selv hva som gagner deg best.

Nedjuster gjøremålene dine og deleger!
Tenger du å vaske og rydde huset så ofte som du gjør? Må alt rundt deg være helt perfekt til enhver tid? Se om du kan nedjustere gjøremålslista slik at du får tid til annet. Kan du involvere andre i husarbeidet? Sette ungene til å legge sammen eget tøy? Kanskje de til og med synes det er gøy å få gjøre noe sammen med deg?

Kickstart egentiden og skap ny rutine
Gi deg selv 15 minutter daglig med hyggelig aktivitet som gir deg påfyll. Lytt til musikk, les et kapittel i en bok eller gå en tur i nabolaget. Så kan du utvide tiden fra dag til dag ettersom det passer. Plutselig har du satt av en time til noe som gir deg fornyet energi til å være produktiv på andre områder.
En enkel måte å skape en ny rutine på.

Jeg ønsker deg en fin høst med mer tid til deg selv!

Quiet please!

14 apr

quiet pleaseJeg er en «stillhets-junkie». Må bare ha det innimellom. Jo eldre jeg blir, jo viktigere blir det. Mine stilleste øyeblikk kan innfinne seg en tidlig søndagsmorgen, før resten av beste gjengen våkner til liv. Men som oftest er naturen involvert på en eller annen måte. For naturen har en egen evne til å forsterke stillheten. Ved å legge til et blikkstille vann, solstråler som skinner gjennom et grantre eller en sommerfugl som danser mot en blå himmel. I slike situasjoner er stillheten øredøvende vakker.

Vann og stillhet er forresten en knall kombinasjon. De synes liksom å forsterke hverandre på et vis. Jeg har et «hemmelig» sted jeg drar til når jeg må justere litt på balansen mellom ytre påvirkning og indre opprør. Ved å sitte på svaberget og glo – ja det er faktisk det jeg gjør – er det som om det umiddelbart starter en reparasjonsprosess innvendig. Stress og annet gørr stilner, ro og fred inntar en større plass. Jeg lades.

Stillheten gjør at jeg kan lytte innover til egne tanker og refleksjoner. En av bivirkningene er ofte at utfordrende tanker ikke lenger blir så utfordrende. Jeg finner løsninger på ting samtidig som jeg lærer meg selv bedre å kjenne. Kanskje var det det den amerikanske forfatteren Chaim Potok mente når han skrev: «Jeg har begynt å innse at man kan lytte til stillheten og lære av den. Den har nemlig en helt egen kvalitet og dimensjon». Akkurat.

Stillhet har for lengst blitt en salgsvare. På såkalte retreats rundt omkring kan vi betale for å oppleve fullstendig stillhet og tilstedeværelse. Det er til og med en engelsk prest som har gitt ut en egen stillhets-CD på 30 minutter. Han innleder de første 2 minuttene, men resten av CD er – akkurat ja – stillhet. Vi får håper at de som kjøper den føler at de får valuta for pengene 🙂

For de andre av oss er stillheten gratis såframt du finner den. Og jeg tar grådige jafs i den overbevisning om at den gjør meg uendelig godt. Hva med deg?

 

Man lever bare to ganger?

11 mar

You-Only-Live-OnceDet er flere harde fakta om livet det er vanskelig å komme utenom. At vi lever bare en gang er ett av disse.  Men hva innebærer dette egentlig?
Sånn i hverdagen mener jeg? Er det meningen å leve hver dag som om det er den siste? Skal vi bruke finbestikket og nyserviset hver dag liksom?

YOLO (You Only Live Once) er et uttrykk som brukes for å understreke at det er viktig at vi etterstrever å leve livet i tråd med egne verdier og ønsker. Det er en slags kraftfull pekefinger som påminner oss om at muligheten finnes bare en gang. At vi lever et liv der vi tar de nødvendige sjanser som kreves for at vi skal vokse som mennesker. At vi tilfører verden noe bra og er fornøyd den dagen det er dags for å konkludere. Og da bør det også tas høyde for at den dagen kan komme noe raskere enn forventet.

Etter hvert som jeg blir eldre blir dette mer og mer viktig for meg. Jeg vil tro at det er en naturlig konsekvens av at livet snurrer raskere jo eldre man blir. For meg personlig blir det for stort å tenke på hver dag som om det var den siste. Jeg velger derfor å bruke utsagn fra eldre mennesker som et slags kompass. De som har fått lov til å leve lange, innholdsrike liv og som har noe å melde tilbake.
Hva tenker de om livet? Og hva er de egentlig angrer på at de gjorde/ikke gjorde?
Dette svarer de:
1. At jeg ikke brydde meg mindre om hva andre tenker
2. At jeg ikke følte meg lykkeligere
3. At jeg ikke gjorde mer for andre mennesker
4. At jeg tok meg selv så høytidelig
5. At jeg ikke var mer sammen med familien min
6. At jeg ikke satte pris på flere ting
7. At jeg bekymret meg så mye
8. At jeg ikke hadde mer tid
9. At jeg ikke tok flere sjanser
10. At jeg ikke tok bedre vare på meg selv!

Disse påminnelsene gir meg en slags rettesnor det er lettere å leve etter. Rett og slett fordi de minner meg på hva som er viktig for oss mennesker. Å tørre og være den vi er, vise kjærlighet, omtanke og takknemlighet til de som er rundt oss og ta flere sjanser! Dette er knagger som fungerer godt i hverdagen også.

Kanskje koker det hele ned til at tiden er vår viktigste ressurs. Til hverdags har det lett for å bli en maktkamp mellom hva jeg ”burde” og hva jeg ”vil”. Bruker jeg tiden og energien min slik jeg ønsker? Oppfører jeg meg slik jeg ønsker? Utfordrer jeg meg selv nok? Kommuniserer jeg på en slik måte at andre ser meg slik jeg vil bli oppfattet? Bryr jeg meg om de riktige tingene?
Og det ultimate spørsmålet: Vil jeg sitte i gyngestolen på mine gamle dager og tenke – ”OH YES – dette var livet sitt”? Jeg håper det!

(Du lurte kanskje på overskriften? Dette er faktisk et utsagn som dukker opp dersom du søker på ”you only live once” på Google. Det kom litt overraskende på…
Vel – uansett klinger ikke YOLT like bra spør du meg :-))